Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tesla / Teknikens Värld

Elon Musk: Konsumtionen av el fördubblas med elbilar

Fler och fler elbilar på våra vägar ökar behovet av klimatvänlig el. Men Teslas vd Elon Musk förutspår att det tar minst 20 år att byta ut hela bilparken till elbilar. När det sker kommer efterfrågan på el att fördubblas vilket i sin tur ökar behovet av energilagring i batterier.

Teslas vd Elon Musk förändrade en hel bilvärld när han för tio år sedan visade elbilen Tesla Model S. Nu rusar alla konkurrenter åt samma håll som Musk och omställningen från bensin- och dieselbilar drivs av behovet att minska klimatpåverkan från transportsektorn.

Det säljs ungefär 80 miljoner nya bilar per år och med en genomsnittsålder på varje bil på mellan 10 och 15 år kommer det att dröja innan vi alla kör med el som bränsle. Elon Musk tror att det kommer att dröja minst 20 år innan dagens bilpark är helt utbytt mot elbilar.

I ett tal inför den tyska mediakoncernen Axel Springer tittade Elon Musk i spåkulan. Enligt Teslas vd kommer omställningen av elbilar att öka behovet av el och för att inte påverka klimatet negativt måste den elen komma från kärnkraft, sol, vind och andra förnybara energikällor. Med det följer ytterligare ett ökat behov av batterier för att kunna lagra energin.

TEST: Tesla Model 3 mot Polestar 2 

Teslas nuvarande modellpalett. Från vänster: Model S, Model X, Model 3 och Model Y.

Bygger fabrik i Tyskland

– Det är som med telefoner, det kommer att ta tid att byta ut alla, det kommer att ta två decennier. Vi byter ut cirka fem procent av bilparken per år, sa Musk.

Tesla bygger sin fjärde batterifabrik i Tyskland där Elon Musk också vill ta plats bland elbolagen. I Tyskland finns också en stor industri för vindkraft som kommer att behöva komplettera sina anläggningar med batterier för energilagring i framtiden.

Elon Musk fick frågan om han kommer att köpa någon av konkurrenterna i bilbranschen då hans eget Tesla Inc (tidigare Tesla Motors) värderas så högt.

Enligt Musk är det inte aktuellt med något övertagande mot någons vilja men om något bilföretag tycker att ett samgående är en bra lösning är Musk beredd att diskutera frågan.

Tidigare i år fick franska PSA-gruppen ett klarttecken från EU:s konkurrensmyndighet att gå samman med italienskamerikanska Fiat/Chrylser för att skapa världens fjärde största bilkoncern med totalt över 20 varumärken.

Tidigare har General Motors nämnts som en tänkbar partner för Tesla Inc.GM har dock i höst inlett en rejäl satsning på elbilar och även produktion och utveckling av batterier för att försöka utmana Tesla. GM har också träffat ett samarbetsavtal med elbilstillverkaren Nikola.

Att försäljningen av elbilar rusar i Europa och Kina kan dock tyda på att Elon Musk tittar åt et hållet snarare än till sin egen hemmamarknad för en eventuellt expansion.

TEST: Tesla Model S Performance mot Porsche Taycan