Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Alpine

Elversion av Alpine A110 visas som prototyp

Franska sportbilsmärket Alpine fyller 60 år och firar jubileet med en prototyp: helt elektriska A110 E-ternité. Det ska märka starten på märkets framtid inom elektrifiering.

Alpine visar nu upp sin helelektriska framtid och ska införa en ny serie elbilsmodeller, där den första blir en konceptbil – en elversion av befintliga sportbilen A110. Den heter A110 E-ternité och presenterades i samband med franska Grand Prix nyligen.

Drivlinan använder samma batterimoduler som nylanserade Renault Mégane E-Tech, men de är något ombyggda för att kunna få plats i A110:s befintliga chassi. Kapaciteten är på 60 kilowattimmar och räckvidden är upp till 42 mil. Bilen har Renault-koncernens ”standard e-motor” som driver bakhjulen. Den producerar 239 hästkrafter och 300 newtonmeter i vridmoment. Den accelererar från 0–100 på 4,5 sekunder och toppfarten landar på 250 kilometer i timmen.

Ljust och öppet med cabriolet.
Ljust och öppet med cabriolet.
Ljust och öppet med cabriolet.
1 AV 3
Ljust och öppet med cabriolet.
Foto: Alpine
2 AV 3
Foto: Alpine
3 AV 3
Foto: Alpine

Bilen har fått en stor exteriör skillnad mot vanliga A110, nämligen att den har avtagbart tak. Taket är tillverkat av kolfiber. Interiört finns en ny infotainmentuppsättning som innebär att föraren kopplar in sin Android-surfplatta. Det finns också ett uppgraderat ljudsystem med åtta högtalare i kupén.

Märket har byggt två exemplar av konceptbilen, en teknisk variant och en utformad för att lyfta fram ny utveckling inom material. Däremot har Alpine inte avslöjat någon specifik produktionsplan för modellen.