Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Erik Andrén / Teknikens Värld

Embla kan namnet på nya Volvo XC90 bli

Volvo ska byta modellbeteckningar på sina bilar. En ny XC90 kommer nästa år och kan komma att heta Embla.

Snart är det dags för dagens Volvo XC90 att få en ersättare, en bil som kommer att bygga på koncernens nya plattform SPA2, samma som Polestar 3 som vi nyligen fick se, dock i kamouflerad form.

Nya XC90 kommer att vara märkets första modell som är konstruerad för eldrift från start men bilen kan även komma att finnas med andra drivlinor. Vad vi inte vet är vad bilen kommer att heta, klart är i alla fall att den inte kommer bära namnet XC90.

Först generationen Volvo XC90 lanserades 2002.Först generationen Volvo XC90 lanserades 2002.Först generationen Volvo XC90 lanserades 2002.
Först generationen Volvo XC90 lanserades 2002.

Australiensiska Drive har sökt i internationella databaser och funnit att Volvo i oktober registrerade namnet Embla och menar att det kommer at bli namnet på kommande XC90. Embla är ett kvinnonamn och också namnet på den första kvinnan enligt nordisk mytologi. Det skulle vara ett logiskt namn för Volvo då modellen ska vara den första ut i en ny generation av elektrifierade fordon från tillverkaren.

Volvo Embla ska lanseras nästa år och på det följer en mindre eldriven suv. En ny XC60 ska komma senast 2025 men kommer inte heller att få behålla sitt gamla namn då Volvo kommer att byta sina modellbeteckningar till personnamn. Ett namn som det snabbt började ryktas om var Jakob, smeknamnet på Volvos första personbilsmodell ÖV4.

Att Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i en intervju med Automotive News Europe avslöjade att nya XC90 ska ha ett namn som börjar på en vokal ger teorin lite mer tyngd.

Bilden överst i denna artikel visar hur vi tror att nästa generation av Volvos stora suv kommer att se ut. Mer om det kan du läsa om här.