Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

En halv miljon för en gammal Tesla

Hur är andrahandsvärdet på elbilar? Bra. Ja, om du har den första Teslan som togs in Europa som referens vill säga.

En Tesla Roadster ”Signature Edition” från 2009 har sålts för 50 740 euro, närmare en halv miljon kronor. Bilen må ha köpts i grönt syfte men kanske inte på det sätt man kan tro. Bilen i fråga var nämligen den första Teslan som togs in i Europa och ropades ut av auktionsfirman Coys under Parissalongen.  Köpet får ses som en investering och mer en jakt på  ”sköna gröna sedlar” än en grönare livsstil.

Coys själva hävdar att detta är världens dyraste elbil att gå på auktion. Då glömmer man att elbilen är lika gammal som sin förbränningsbroder. Ni som läser Auktionsguiden i vår systertidning Klassiska Bilar vet att det är inte ovanligt att bilar av märket Detroit Electric (inspirationskällan till den bil som Disneyfiguren farmor Anka kör) går för liknande belopp. Är de dessutom av knepig karosstyp går de för mer. En av två överlevande i roadsterutförande klubbades 2012 av RM Auctions för 99 000 dollar, runt 860 000 kronor.

Teslan må ha inbringat en saftig summa men fortfarande ligger elbilen efter bilar med förbränningsmotorer i auktionssammanhang. I Paris gick en 1990 års jubileumsmodell av Lamborghini Countach för 367 000 euro vilket motsvarar cirka 3,5 miljoner kronor. Teslan var dock en riktig vägnötare med sin 281 mil på mätaren att jämföra med Lamborghinins knappa 400 miles (kring 65 mil).

Teslan har haft en ägare sedan ny, är körd i London och är vänsterstyrd. Trots sitt låga miltal fick den en ny batterisats i maj 2012.