Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En miljon BMW X1-bilar har byggts.En miljon BMW X1-bilar har byggts.En miljon BMW X1-bilar har byggts.
1 AV 2
Münchens nya lyxbil är 5,3 meter lång och elektrisk
2 AV 2
En miljon BMW X1-bilar har byggts.
Foto: Harry Zdera / BMW

En miljon BMW X1 har tillverkats

BMW har byggt sin miljonte X1-modell, vilken råkade vara en iX1. Detta markerar en milstolpe i tillverkarens 40-åriga historia på tillverkningsplatsen Regensburg, Tyskland.

En milstolpe har nåtts i BMW:s historia, särskilt på märkets fabrik i Regensburg där man tillverkar bland annat X1. Modellen är deras minsta suv och finns sedan en tid med en rad olika drivlinealternativ, det senaste som tillkom var helt eldrivet. Det var just en sådan, en eldriven iX1 alltså, som blev den miljonte X1-modellen att tillverkas på fabriken. I höstas var det också en sådan som blev den första rent eldrivna bilen att byggas där.

– BMW iX1 är ett bevis på att vi kan bygga mycket attraktiva elfordon för premium kompaktklassen vid vår fabrik i Regensburg. Det här är en mycket populär bil hos kunder över hela världen. För att möta olika marknadskrav över hela världen förlitar vi oss som företag på teknisk mångfald. Specifikt här i Regensburg har vi flexibiliteten att producera olika typer av drivlinor för BMW X1 på en enda produktionslinje – modeller med förbränningsmotor och plug in-hybridsystem, såväl som med en ren elektrisk drivlina, säger fabriksdirektör Carsten Regent i ett pressmeddelande.

Från och med slutet av 2023 kommer man bygga kommande helelektriska BMW iX2 på Regensburg-fabriken också. I dagsläget arbetar anläggningen med full kapacitet (vilket är ungefär 1 000 bilar om dagen), något som BMW tror och hoppas ska fortsätta. Därför ska man också investera över 3,6 miljarder kronor i fordonsproduktion på just fabriken i Regensburg samt anställa cirka 500 nya personer på platsen.