Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hyundai Motor

En närmare titt på Ioniq 5 och alla finesser

Elbilen Ioniq 5 är fullproppad av intressanta funktioner. Nu ska du få se en film som berättar mer och visar upp dessa tekniska finesser.

Hyundais nya elbil Ioniq 5 hade världspremiär under tisdagen. Då berättade vi bland annat att den bygger på Hyundai/Kia-koncernens nya elbilsarkitektur E-GMP som är anpassad till 800 volt, en spänningsnivå som är på väg att bli en ny standard i branschen. Exempelvis Hyundai Ioniq Electric ligger på 319,4 volt och Audi e-tron (ej GT) ligger på 396 volt. Högre spänning medför en rad olika fördelar, bland annat lägre vikt men också kortare laddtider. Ioniq 5 ska klara laddning från 10 till 80 procent av batteriets totala kapacitet på 18 minuter, och på endast fem minuter ska energi för runt tio mils körning kunna överföras till batteriet.

1 AV 4
Foto: Hyundai Motor
2 AV 4
Foto: Hyundai Motor
3 AV 4
Foto: Hyundai Motor
4 AV 4
Foto: Hyundai Motor

Vi berättade också att Hyundai har valt att ge Ioniq 5 ett 230-voltsuttag för att kunna driva externa enheter, exempelvis verktyg eller hushållsmaskiner, men det går också att ladda andra elbilar (om än långsamt). Vidare gick vi igenom de olika drivlinorna som erbjuder mellan 170 och 306 hästkrafter samt bak- eller fyrhjulsdrift, och vi nämnde även att denna nya elbil kan utrustas med dragkrok för att dra maximalt 1 600 kilo. Vi berättade däremot aldrig om släpvagnsläget som aktiveras när ett släp kopplas på dragkroken, det kan du i stället se mer om i filmen nedan, där du även får se mycket annat, så som laddluckans olika öppnings- och stängningsmöjligheter, självparkeringstekniken och avslappningsläget i förarstolen – bara för att nämna några av finesserna.

https://youtu.be/5rnvzLmT4-w

Här kan du läsa mer om Hyundai Ioniq 5, och nedan kan du ta del av en mängd bilder på elbilen som kommer till Sverige sommaren 2021.