Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jordi Rierola / Nitro RX

En tur med Nitro RX-bilen FC1-X

Den helt nya bilen FC1-X byggs specifikt för Nitro Rallycross-tävling, och då E-klassen. Det är en elbil med extrem prestanda – den gör nämligen 0–100 km/h på 1,4 sekunder. Vår reporter Sanne fick sig en åktur och det hela har förevigats på film.

FC1-X är en elektrisk suv som klarar allt som rallycross innebär: grus, terräng, hopp och fart. Nitro Rallycross är en tävling som startades 2018 av legendaren Travis Pastrana och han tyckte att man skulle göra sporten lite mer extrem. Därför införde han E-klassen som innebär att förarna kör elbil.

Det är alltså FC1-X som är E-klassens bil och den gör 0–100 km/h på 1,4 sekunder. Den är förstås fyrhjulsdriven, motorn är på 1070 hästkrafter och 1 100 Nm. Bilen är byggd i kolfiber och fiberglaskomposit. Batterikapaciteten är 51,27 kilowattimmar och kan laddas med 40 kilowatt.

FC1-X byggs av före detta rallyförare Andreas Eriksson, med familj, i deras hemort Nynäshamn utanför Stockholm. Eftersom de är ensamma producenter tillhandahåller de även reservdelar.

Nog om bilen – eller snarare: titta på filmen för att se hur den är att åka i. Det är racerföraren Oliver Eriksson som kör.