Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Kia Motors

Enbart laddbara Kia-bilar i Sverige från 2024

I dag är 77 procent av de nysålda bilarna från Kia i Sverige laddbara men från 2024 kommer de enbart att sälja laddhybrider och elbilar.

Under de senaste åren har Kia plockar marknadsandelar och under september månad i år blev märket faktiskt det mest sålda i Sverige för första gången någonsin. Att Kia går så bra beror till stor del på populariteten hos privatköparna, 74,8 procent av märkets registreringar i september var på privatpersoner.
Sett till dagens utbud har Kia redan i dag en ganska hög andel elektrifierade bilar och enligt Kia är 77 procent av nybilsförsäljningen i dag laddbara bilar. I juli och augusti var laddhybriderna Kia Niro och Ceed märkets mest registrerade bilar och elbilen Kia e-Niro var under samma period den mest sålda elbilen i Sverige enligt Bil Sweden.

Sett i ett större perspektiv är 21 procent av Kias tioåriga vagnpark laddbar medan snittet i Sverige ligger på 8,7 procent.
– Vi fortsätter vår satsning på laddbart med ett av marknadens bredaste modellprogram. Efterlängtade elbilen Kia EV6 lanseras inom kort och under våren 2022 gör den populära suven Kia Sportage comeback som laddhybrid, säger Peter Himmer, vd Kia Sweden.

Det betyder troligen att vi kommer att få se en gallring av Kias nuvarande utbud under de kommande åren då bilar som Picanto, Rio, Stonic och Stinger i nuläget inte finns med någon form av elektrifiering. Eller så kanske vi kommer att få se nya elektrifierade versioner av dem. Under det senaste året har dessa modeller endast stått för 16 procent av Kias försäljning i Sverige.
– Vi har redan skalat ner på antalet bilar som säljs utan någon form av elektrifiering. Dieselversionen av Sorento har vi i nuläget för kunder som behöver dragkapaciteten men framöver kommer det behovet att kunna tillgodoses av bland annat EV6 som har dragvikt på 1 600 kg, säger David Lilja, kommunikationschef Kia Sverige.

Än så länge har Kia inte meddelat någon liknande plan globalt sett, medan tillverkare som bland annat Volvo, Mini och Ford säger att de siktar på att vara helt elektrifierade från 2030. Kias koncernpartner Hyundai har satt upp ett mål om att bli helt elektrifierade från 2040, samma år säger Honda att de ska vara 100 procent eldrivna både gällande bilar och motorcyklar.