Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

EQA Concept – 40 mil på el i kompakt Mercedes

Mercedes-Benz fortsätter visa upp nya elbilskoncept. Näst på tur är kompakta EQA – som är en tvådörrars, fyrhjulsdriven elbil med en räckvidd på 40 mil.

EQA delar samma design som övriga, hittills presenterade bilar i Mercedes elektrifierade EQ-konceptlinje. I det här fallet tittar vi på en liten bil med smäckra linjer, runda former och korta överhäng. En design som går hem i de flesta hus. Den är 428 centimeter lång, 181 bred och 142 hög. Hjulbasen är 272 centimeter.

Bilen har två elektriska motorer, en på respektive axel, och är alltså fyrhjulsdriven. Totalt levererar de 272 hästkrafter (200 kW) och 499 newtonmeter. Accelerationen från 0-100 km/h går på under fem sekunder.

Ett batteri på 60 kWh gör att EQA kan susa omkring i som mest 40 mil, utan att behöva ladda. Laddning sker antingen via kabel eller trådlöst. Med snabbladdare ska tio mils räckvidd uppnås på tio minuter.

EQA:s grill är lite speciell. Precis som flera andra tillverkare går Mercedes all in vad gäller adaptivt förändringsbara fronter. Olika ljussammansättningar ska kunna förändra bilens visuella uttryck. För EQA innebär det till exempel att grillen är blå med horisontella linjer i Sport-läget, medan den blir röd med horisontella linjer i Sport Plus.

Den första elbilen från Mercedes i EQ-serien kommer vara suven EQC, som ska rulla på vägarna 2019.