Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

EU självförsörjande på elbilsbatterier 2025

Redan från 2025 kan Europa vara självförsörjande på batterier till elbilar. Svenska Northvolt en viktig del i processen.

I nuläget satsas det stort på att bygga fabriker för batteritillverkning i Europa där inte mindre än femton stora anläggningar är under konstruktion. Bland annat bygger svenska Northvolt fabriker i Sverige och Tyskland men även tillverkare som kinesiska CATL, sydkoreanska SK Innovation och Tesla har fabriker på gång. Dessa fabriker beräknas producera tillräckligt med litiumceller för att den europeiska bilindustrin ska vara självförsörjande redan om fem år.
– Jag är övertygad om att EU 2025 kommer att kunna producera tillräckligt med battericeller för att tillgodose behoven inom den europeiska bilindustrin och till och med bygga upp vår exportkapacitet, säger Maros Sefcovic, EU:s energikommissionär.
Han nämner också att antalet battericeller som tillverkas i Europa 2025 kommer att räcka till åtminstone sex miljoner elbilar.

I dagsläget står Kina för cirka 80 procent av batteritillverkningen och europeiska biltillverkare köper därför därifrån. Att Europa blir självförsörjande inom detta område ses som ett viktigt steg till att nå målet om ett klimatneutralt EU till 2050. Ytterligare delar för att nå detta mål är bland annat att främja lokal tillverkning och att ställa om stålindustrin till fossilfri tillverkning med hjälp av vätgas.
Trots att coronapandemin har påverkat bilindustrin en hel del förväntas försäljningen av elbilar, laddhybrider och hybrider fördubblats i år till cirka en miljon bilar.
– Vi måste göra betydande investeringar i att skapa en fullständig europeisk försörjningskedja och arbetsmarknad för att stödja batterifabrikerna, säger Northvolts kommunikationschef Jesper Wigardt.