Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Europas största elbilsgarage invigt i Stockholm

Bygget startade år 2014 och nu är det klart – Europas största parkeringsgarage med enbart laddplatser. Nu går det att parkera i parkeringsgaraget Hagastaden i norra Stockholm.

Att hitta platser att ladda elbilar inne i städer är inte helt lätt, men nu blir det lite lättare i Stockholm. Stockholm Parkering har invigt parkeringsgaraget Hagastaden där 100 procent av platserna är utrustade med ladduttag.

P-huset ska rymma upp till 1 000 parkerade bilar, men det är inte riktigt färdigt. I dagsläget finns 800 platser tillgängliga och färdigställandet av de sista 200 inväntar bygget av omkringliggande fastigheter. P-huset ligger i den nya stadsdelen Hagastaden i norra Stockholm, på gränsen till Solna och Karolinska universitetssjukhuset, som domineras av Norra tornen.

LÄS OCKSÅ: Publika laddpunkter en bristvara 

Parkeringsgaraget finansieras till 30 procent av så kallade P-köp där fastighetsbyggare i området bidrar till investeringen för att deras boende ska kunna använda platserna.

En timmes parkering kostar 50 kronor och ett månadsabonnemang kostar 2 938 kronor. I parkeringsavgiften ingår kostnaden för all el som laddas. Man ska dock inte förvänta sig någon snabbladdning, vid varje plats finns en laddbox som ger 3,7 kW effekt (16A enfas, 230 volt). Även andra bilar än elbilar uppges vara välkomna i garaget.