Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En Tesla Model Y.
En Tesla Model Y.
En Tesla Model Y.
1 AV 3
Daniel Östlund provkör Tesla Model S Plaid i snö 2022.
2 AV 3
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle
3 AV 3
En Tesla Model Y.
Foto: Tesla

Fabriksny Tesla tappade ratten på motorvägen

Av den utrustning en ny bil är utrustad med så får ratten, än så länge, anses tillhöra de mer essentiella delarna. Därför kändes det nog lite extra olustigt för en nybliven Tesla Model Y-ägare i New Jersey, när just ratten lossnade på vägen hem med den nya bilen.

Det är Twitter-användaren ”Prerak” (med användarkontot ”preneh24”) som beskriver episoden, som inträffade i förra veckan. Den 24 januari hade Prerak med familj levererats en fabriksny Tesla Model Y, i New Jersey, USA. Men glädjen över den nya bilen blev kortvarig, då det bara dröjde till motorvägen på väg hemåt innan ratten helt enkelt lossnade från rattstången. I bilder och filmer på Twitter visas hur ratten hänger löst, endast fast i de elektriska kablar som är inkopplade till reglage och krockkudde.

https://twitter.com/preneh24/status/1619889507133976580

Tursamt nog var trafiken relativt gles vid tillfället, och Prerak med familj lyckades få bilen ur vägen utan något mer allvarligt tillbud. Trots att Tesla stundom skryter med sin (ibland betvivlade) självkörningsförmåga, är det lätt att tänka att en lös ratt kan orsaka långt allvarligare konsekvenser än vad som nu skedde.

Nu kunde föraren i stället invänta bärgningsbil och dela med sig av problemet på Twitter, där självklart Tesla-grundaren (och Twitter-ägaren) Elon Musk taggades i inlägget. Om problemet kunde tyckas uppenbart vid en visuell inspektion – ratten hängde ju, så att säga, löst – så höll inte Teslas servicepersonal med. I ett uppföljningsinlägg på Twitter, visar Prerak Tesla-verkstadens lätt förvirrade chattfråga: ”Vi fick in ditt fordon, men utan kontext till varför den bärgades. Skulle du kunna ge lite information om vad som är fel med bilen?”. Efter att ha fått problemet beskrivet åtgärdar verkstaden felet, men skickar en faktura till Prerak. Även om den sedermera skrivs av, säger han att han har tappat förtroendet för Tesla. ”Säkerheten känns viktigare än att ha en teknikspäckad bil.”

https://twitter.com/preneh24/status/1620126869994733568

Det är heller inte första gången som ratten på en ny Tesla rapporterats ha lossnat. Redan 2020 rapporterade en annan Twitter-användare, Jason Tuatara, att ratten ramlat av på hans Tesla Model 3, mindre än en månad efter inköpet.