Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bilen FF 91 byggdes och testkördes tidigare i år, men nu ser serieproduktionen ut att bli försenad.Bilen FF 91 byggdes och testkördes tidigare i år, men nu ser serieproduktionen ut att bli försenad.Bilen FF 91 byggdes och testkördes tidigare i år, men nu ser serieproduktionen ut att bli försenad.
Bilen FF 91 byggdes och testkördes tidigare i år, men nu ser serieproduktionen ut att bli försenad. Foto: Faraday Future

Faraday Futures elbilsdebut försenas

Amerikanska Faraday Future meddelar att de saknar kapital för att starta serieproduktionen av sin första bil, FF 91. Återigen tvingas de skjuta upp sina planer.

I vintras såg det ut att ljusna för Kalifornien-baserade Faraday Future, som länge haft det kämpigt att komma i gång med sin elbilsproduktion. I februari byggde de sin första bil och då meddelades att deras första modell, FF 91, skulle börja produceras i större skala från och med det tredje kvartalet i år. Så ser det inte ut att bli nu.

Bloomberg rapporterar att Faraday Future behöver få in ytterligare cirka 3,3 miljarder kronor för att kunna få i gång tillverkningen av sin elsuv. Samtidigt planerar bolaget att öppna en till fabrik, i Kina, för att kunna skala upp produktionen så småningom.

Förseningen av FF 91 kommer mitt i en konflikt med företagets grundare Jia Yueting. I slutet av juni krävde en aktieägare att en medlem i företagets styrelse skulle petas. Faraday svarade med att man redan erbjudit medlemmen ett kontrakt värt cirka 7 miljarder kronor för att han skulle avgå. Och den 15 juli sa aktieägaren att de i en anmälan hade erbjudit Faraday en livlina på ”minst 100 miljoner dollar” med kravet att styrelsemedlemmen avgår. Därefter anklagade aktieägaren företaget för att inte ta saken på allvar.

Det råder med andra ord osäkerhet inom bolaget och det återstår att se om det blir någon serieproduktion av FF 91 inom en snar framtid.