Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Superbil och laddhybrid i ett
2 AV 2
Foto: Sport Auto / YouTube

Ferrari 296 GTB under sju minuter på Nürburgring

För första gången har en gatlegal Ferrari nått under magiska gränsen sju minuter för ett varv runt Nürburgrings nordslinga. Men... det finns ett litet men.

Ferrari kör inga officiella varv på Nordschleife, så som Nürburgrings berömda nordslinga heter på tyska. Fiorano är det som gäller för Ferrari, det vill säga sportbilstillverkarens egen bana i hemstaden Maranello.
Så när det körs varvtidstagningar på nordslingan är det inte sällan tyska Sport Auto som ligger bakom – så även denna gång.
Med Christian Gebhardt bakom ratten på en Ferrari 296 GTB Assetto Fiorano, märkets första laddhybrid för ”breda” massan, blev det en föreställning av klang- och jubelkaraktär. För första gången nådde nämligen en Ferrari ned under sju minuter. För att vara mer exakt: 6 minuter, 58 sekunder och 70 hundradelar.

Tidigare har en gatlegal Ferrari som bäst nått ned till 7.00,03, det vill säga hårfint nära sjuminutersgränsen. Tre hundradelar från. Bilen var en Ferrari 488 Pista.
Med Ferrari 296 GTB Assetto Fiorano – som Teknikens Världs Linus Pröjtz körde förra året, inte på Fiorano men däremot på spanska Circuito Monteblanco (och som du ser i filmen ovan) – putsades den fyra år gamla ”rekordtiden” med 1,3 sekunder – lite drygt.
Hur körningen, som ägde rum den 7 juni i år, såg ut ser du i filmen nedan.

https://youtu.be/BTlbqDz12ik

Ferrari 296 GTB Assetto Fiorano är i grunden en vanlig 296 GTB med en dubbelturbomatad V6-motor på tre liter som får understöd från en 122 kW (164 hk) stark elmotor. Tillsammans laddar de maximalt 819 hästkrafter till 305 millimeter breda bakdäcken.
Det som gör Assetto Fiorano speciell är sänkt vikt tack vare fler detaljer i kolfiber samt i polykarbonatplast, bättre aerodynamik som leder till högre marktryck, optimerad hjulupphängning med justerbara stötdämpare, samt R-däck (gatlegala racingdäck) i form av Michelin Pilot Sport Cup 2 R.
0-100 km/h går på 2,9 sekunder, 0-200 km/h på 7,3 sekunder och toppfarten är 330 km/h.
Priset för 296 GTB med Assetto Fiorano-paketet ligger strax norr om 3,3 miljoner kronor.