Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ferrari säger nej till turboladdade V12-motorer men är öppna för el

Italienska Ferrari kommer inte att överladda sina V12-motorer. De kommer inte heller att läggas ned. I stället kommer de att fortsätta användas i framtida modeller, men i hybridutförande.

Enligt brittiska Autocar, som citerar Ferrari- och FCA-chefen Sergio Marchionne, kommer Ferrari alltid att erbjuda V12-motorer utan överladdning. På frågan om turbo vore ett alternativ svarade han så här:

– Vi kommer alltid att erbjuda en V12:a. Vår motoransvariga berättade för mig att det vore absolut galet att turboladda en V12:a, så svaret är nej. Det kommer alltid att vara en sugmotor, med ett hybridsystem.

Enligt Marchionne är syftet med hybridiseringen av deras V12-motorer inte att uppnå lägre utsläpp utan för att verkligen förbättra prestandan på bana. Men företagets tekniska chef, Michael Leiters, är lite mer utförlig i sitt uttalande.

Enligt honom är märkets V12-motorer av i dag, som exempelvis den i nyligen visade 812 Superfast, långt under dagens hårda krav på utsläpp. När de nya ännu hårdare kraven träder i kraft 2021, då alla nya bilar i genomsnitt ska släppa ut maximalt 95 gram koldioxid per kilometer, blir det för Ferrari en omställning till delvis elektrifiering för att kunna behålla de uppskattade V12-motorerna.

Under 2016 låg koldioxidutsläppen för alla sålda nya bilar inom EU på 118,1 gram per kilometer. Klart under 2015 års krav på max 130 gram.