Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: United States Patent and Trademark Office

Ferraris första elbil under skalet

Elektrifieringen fortsätter – även för Ferrari. Nu har man sökt patent för sin första elbil.

Nu har elektrifieringen även nått de tunga sportbilsmärkena. Ferrari har sedan tidigare lanserat laddhybriderna SF90 Stradale och 296 GTB och suven Purosangue är på gång med samma teknik – snart är det dags för ren eldrift.

2025 är det meningen att märkets förstas hel eldrivna modell ska presenteras, nu har patentskisser för den läckt ut. De visar i och för sig nya tekniska grepp men layouten är typisk för märkets sportbilsmodeller.

Foto: United States Patent and Trademark Office

På skisserna ser vi två batteripack. Ett lågt placerat under sätena och ett betydligt högre bakom stolarna, där vi är vana att se en förbränningsmotor. Texten till skisserna avslöjar att vi även kan vänta oss en förbränningsmotor i bilen då skisserna omfattar ”electric or hybrid sport car” det viss säga både en eldriven och en hybriddriven sportbil.

Foto: United States Patent and Trademark Office

Skisserna öppnar även för en placering av en förbränningsmotor framtill i bilen även om det ser lite väl trångt ut för en sådan lösning.  Patentansökningen, som har skickats till amerikanska USPTO, visar också att batteripacket/förbränningsmotorn är placerat i en hjälpram för att hålla bilen vridstyv. Ferrari har tidigare ansökt patent på en elektrisk drivlina med fyra motorer som driver vardera hjul.

Ferraris styrelseordförande John Elkann har tidigare tagit elektrifieringen med lugn och ser den som en öppning för än mer distinkta och unika produkter från märket.