Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Fiat

Fiat 500 3+1 – nya elbilen får extradörr

Helt nya generationen Fiat 500 är till slut här men kanske gick det lite för snabbt under utvecklingen. Nu kommer en version med en extra dörr till baksätet – 500 3+1.

Moderna versionen av Fiat 500 lanserades redan 2007 och har därmed blivit en ovanligt långvarig bilmodell. Kanske på grund av de stora framgångar den betytt för Fiat, den blev nästan lite av en accessoar snarare än bil och har kommit i en uppsjö av olika specialversioner. Bland annat Gucci och Barbie. Denna generation tillverkas faktiskt fortfarande jämsides den helt nya då den senare i nuläget endast kommer finnas som eldriven.
Nya Fiat 500 är totalt sex centimeter längre än föregångaren varav två centimeter är placerade mellan hjulaxlarna. Det gör att baksätet blir aningen mer användbart i den nya och det är något Fiat vill visa med denna så kallade 3+1-version.

Foto: Fiat

Den extra bakdörren sitter monterad i bakkant på höger sida av bilen och påminner en del om dörrarna hos BMW i3 eller Mazda MX-30. Dörren går endast att öppnas efter att framdörren öppnats. Dörrkonstruktionen har ökat bilens vikt med 30 kg. Dimensionerna är samma som hos vanliga 500 och de främre dörrarna är likadana. Fiat 500 3+1 är enligt Fiat riktad till familjer med ett eller flera barn där den lilla dörren underlättar i- och urstigning för dessa.
Frågan är om det ändå inte finns andra bilar bättre lämpade som familjebilar än Fiat 500.
Svenskt pris är ännu inte satt men i Italien kostar 500 3+1 från 31 900 euro, cirka 330 000 kronor, vilket är ungefär 60 000 kronor mer än standardversionen av Fiat 500.

Som vi tidigare skrivit kommer förra generationen Fiat 500 att fortsätta tillverkas parallellt med nya. Gamla kommer att gå under namnet 500 Classic.