Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Fiat

Fiat e-Ducato tar klassikern in i framtiden

40 år efter att originalmodellens lansering lanserar Fiat nu en 100 procent eldriven version av sin populära transportbil under namnet e-Ducato.

Fiat Ducato har hängt i ett tag, närmare bestämt i 40 år, och än verkar inte folk ha hunnit tröttna. Förra året var modellen det bäst säljande kommersiella fordonet i Europa och Stellantis tycks inte tro att detta ska förändras. För nu presenterar Fiat en helt och hållet eldriven upplaga kallad e-Ducato.

Modellen är ett resultat av ett fem år långt samarbete med leveransföretaget DHL där den gemensamma målsättningen är att bli utsläppsfria till 2030. Ett steg på vägen är e-Ducato som utrustats med en elmotor med maximalt vridmoment på 280 newtonmeter och en effekt på uppemot 90 kilowatt (cirka 122 hästkrafter). Noll till 50 km/h gör den på fem sekunder.

Fiat erbjuder två batteripaket. Ett på 47 kilowattimmar och ett på 79 kilowattimmar (kWh). Det mindre batteriet har en räckvidd på 170 kilometer, enligt WLTP, och upp till 235 kilometer vid stadskörning. Det större har en räckvidd på 280 kilometer, enligt WLTP, och upp till 370 kilometer vid stadskörning, siffror som enligt Fiat är klassledande.

Upp till 17 kubikmeter Foto: Fiat

Det lilla batteripaketet har garanti på åtta år eller 16 000 mil och det större på tio år eller 22 000 mil. Föraren kan välja mellan tre olika körlägen: Normal, Eco och Power. Som namnen indikerar är Normal tänkt för balanserad körning, Eco för energisnål åkning och Power när man lastar tungt.

På tal om lastning så har e-Ducato en lastvikt på nära två ton och lastkapacitet från tio till 17 kubikmeter. Bilen har även två andra funktioner kallade Turtle Mode och Recovery Mode. Turtle Mode aktiveras automatisk vid låg batterinivå och begränsar prestandan för åtta till tio procents längre räckvidd.

1 AV 2
Foto: Fiat
2 AV 2
Foto: Fiat

Recovery Mode gör att andra batterimoduler tar över om en skulle sluta fungera vilket innebär att fordonet aldrig behöver stanna. Fiat hävdar att underhållskostnaderna för e-Ducato kommer vara 40 procent lägre än för motsvarande bil med konventionell motor och totala ägandekostnaderna kommer vara jämförbara med dieselversionerna.

Vad e-Ducato kommer kosta i inköp och när den ska lanseras verkar inte helt klart än, men mer information lär komma inom kort.