Foto: Max Sarotto / Fiat

Fiat nu helt elektrifierat

Fiats modeller 500X och Tipo får nu tillägget hybrid, därmed finns alla märkets modeller med elektrifiering, en sanning med modifikation.

För lite mer än ett år sedan presenterades Fiats modeller 500 och Panda med hybriddrift. Förvisso stod det Hybrid på karossen men det handlade om en mildhybridteknik där ett extra batteri assisterade förbränningsmotorerna. Vi körde 500 Hybrid ett par månader senare men var inte särskilt imponerade av Fiats väg mot elektrifiering. Förra året såldes det hur som helst över 200 000 exemplar av de båda mildhybriderna i Europa.

Fiat 500X Hybrid i sin röda lanseringsfärg. Foto: Fiat/Max Sarotto / Fiat

Nu meddelar man att modellerna 500X och Tipo även de kommer som hybrider, än en gång handlar det om mildhybrider. Tekniken ska enligt Fiat ge upp till elva procent lägre förbrukning och koldioxidutsläpp. En annan fördel, menar man, är att det inte tummas på bilarnas användarvänlighet – de kan köras som vanliga bilar.

Hybridpaketet används även av Jeep. Foto: Fiat/Rene Karsten

Tekniken utgörs av en 1,5-liters bensinmotor med turbo på 130 hästkrafter som jobbar tillsammans med ett 48-voltsbatteri och en 20 hästar stark elmotor. Det är med andra ord samma paket som nyligen lanserades av koncernkollegorna Jeep i modellerna Compass och Renegade. Bilarna ska kunna köra enbart på el vid start och lägre hastigheter som exempelvis vid parkering.

Orderböckerna i Europa öppnas nu för de båda modellerna, bilarna ska börja levereras i april.