Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Peugeot 2008 står modell för den nya suven från Jeep och Fiat.
Peugeot 2008 står modell för den nya suven från Jeep och Fiat.
Peugeot 2008 står modell för den nya suven från Jeep och Fiat.
Peugeot 2008 står modell för den nya suven från Jeep och Fiat. Foto: Peugeot

Fiat och Jeep bygger ny liten suv i Polen hösten 2022

Det smyger fram nya modeller från Jeep och Fiat inom ramen för samarbetet i nya bilkoncernen Stellantis. Nu har Stellantis gett grönt ljus till Fiat och Jeep att bygga en ny mindre suv i fabriken i Polen från och med hösten 2022. Det är Peugeot 2008 som står som modell för den nya bilen.

Det är totalt tre nya bilar som ska byggas i Stellantis fabrik i Tychy i Polen. Jeep ska bygga en liten suv från och med november nästa år och i april 2023 ska Fiats modell byggas i samma fabrik. Den tredje modellen kan bli en Alfa Romeo men där har Stellantis ledning ännu inte bestämt sig. 

Det blir PSA-gruppens plattform CMP som ska användas, en plattform som tidigare varit grund i modeller som Peugeot 208 och 2008, Opel Corsa och Mokka samt Citroën C4 och DS 3 Crossback. Det betyder att de nya bilarna från Fiat och Jeep, samt eventuellt Alfa Romeo, kan drivas av såväl bensinmotorer som elmotorer med batterier.

LÄS MER: Jeep Compass facelift 

130 000 Fiat per år

Stellantis har valt att investera drygt två miljarder i fabriken i Tychy och fabriken ska kunna bygga cirka 300 000 bilar per år. Prognosen för Fiats lilla suv är cirka 130 000 bilar per år. Modellen väntas bli en variant på konceptbilen Centoventi som visades på bilsalongen i Genève 2019. 

För Jeep blir modellen den allra minsta i hela utbudet och bilen blir alltså mindre än dagens Renegade. Prognosen är cirka 110 000 bilar per år. Lyckas Fiat och Jeep fylla den produktionen lämnar det cirka 60 000 bilar kvar till Alfa Romeo. Det pekar i sin tur på att Alfa-suven blir dyrare och mer exklusiv än syskonen.

Fabriken i Tychy har sedan 14 år byggt Fiat 500 och Lancia Ypsilon

Jeep väntas lansera en bensindriven suv redan i november 2022 medan elbilen följer några månader senare. En hybridbil är planerad till januari 2024. När elbilarna börjar byggas ska kinesiska CATL leverera batterier. Men från och med juli 2023 väntas Stellantis byta leverantör till en annan kinesisk tillverkare, BYD.

LÄS MER: Dålig försäljning – då blir Fiat 500 eldriven skåpbil 

Alfa Romeo börjar med elbil

Fiats ny eldrivna suv får batterier från BYD redan vis lanseringen i maj 2023. Fiats hybrid väntas komma i februari 2024.

Om Alfa Romeo till slut får grönt ljus kommer deras elbil att byggas från och med oktober 2023. Modellen blir fyrhjulsdriven med dubbla elmotorer och för Alfa Romeo kommer bensinvarianten och hybriden att lanseras efter elbilen, från och med mars 2024.

De tre nya bilarna ska konkurrera främnst med modeller som Renault Captur, Volkswagen T-Roc och egna syskonet Peugeot 2008. Det är de tre modellerna som i dag säljer bäst i segmentet i Europa.

LÄS MER: Alfa Romeo Tonale försenas – nya suven är för dålig