Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Fiat

Fiat ska bygga lite billigare elversioner av 500

Fiat har börjat bygga sin nya elbil Fiat 500 i Mirafiori-fabriken utanför Turin.

Alla som beställer en bil nu får versionen La Prima, oavsett om du beställer en kombikupé eller en cabriolet.

Men redan i oktober ska Fiat släppa priser på några lite billigare versioner.

Det är i en intervju med den italienska tidningen La Stampa som Fiatchefen Olivier Francois avslöjar att det kommer billigare 500:or framåt senhösten. Några exakta priser ville däremot inte Francois berätta om men det ska enligt uppgift handla om en anpassning till konkurrenterna i segmentet.

I Italien kostar en Fiat 500 La Prima 34 900 euro med ett påslag på 3 000 euro för cabrioletversionen. De första leveranserna ska ske i Italien, Spanien och Nederländerna i oktober och följs sen av Tyskland i november. Det finns inga uppgifter om när de första bilarna ska komma till vare sig Sverige eller Norge men båda länderna har en het elbilsmarknad så vi kan hoppas få åtminstone samma köplats som Tyskland.

PROVKÖRNING: Fiat 500 Hybrid

Priserna i Italien inkluderar installationen av en laddbox. I Sverige kostar Fiat 500 la Prima 409 900 kronor, för cabrioletversionen, respektive 384 900 kronor för kombikupén.

Fiat har räknat med att bygga cirka 14 000 La Prima och vill sälja 500 bilar per land där det finns representation. En lite udda strategi eftersom det till exempel i Norge säkert går att sälja betydligt fler än 500 bilar redan i höst.

När produktionen är i full gång räknar Fiat med att bygga 80 000 elbilar per år och alla ska säljas i Europa. Blir det export så står Brasilien och USA först i kö.

Fiat 500 har en räckvidd på 32 mil enligt körcykeln WLTP men används körcykeln som tagits fram för enbart stadstrafik klarar 500 40 mil.

Batteriet är på 42 kWh och motorn utvecklar 116 hästkrafter.

Jämfört med dagens standard-500 är elversionen sex centimeter längre, lika mycket bredare och två centimeter högre. Hjulbasen har ökats med två centimeter. Toppfarten är begränsad till 150 km/tim.

Snabbladdningen klarar 85 kW vilket betyder att det tar fem minuter att ladda fem mil. 80 procent av batteriet laddas fullt på 35 minuter. Använder du en laddbox hemma på 7,4 kW tar det sex timmar att ladda batteriet fullt.

Fiat har plockat in flera assistanssystem i La Prima men utrustningspaketen kommer att variera när hela modellprogrammet är presenterat.

Fiat 500 La Prima ska provkörs redan i augusti och du kan läsa om bilen i en Teknikens Värld redan i september. Fiat 500 är en av kandidaterna till Car of the Year 2021 där konkurrensen kommer främst från elbilsrivaler som Volkswagen ID.3, Ford Mustang Mach-E och Polestar 2.

Fiat ska fortsätta att sälja sin bensindrivna Fiat 500 Hybrid parallellt men den modellen väntas få en lättare uppdatering.