Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Citroën/Fiat

Fiat Topolino gör comeback

Ytterligare ett klassiskt Fiat-namn kommer ut på marknaden efter succén med 500. Men bilen blir inte som man kan föreställa sig. Den kommer att baseras på Citroën Ami.

Retrobilen Fiat 500 lanserades 2007 och har blivit en succé. Frågan är var Fiat hade varit i dag utan den modellen. Snart kommer ett annat klassiskt Fiat-namn göra comeback: Topolino, alltså smeknamnet för första versionen av 500 – lanserad 1936.

Det är Automotive News som först har rapporterat i ärendet, något offentligt uttalande har ännu inte gjorts men bilen ska redan ha presenterats för utvalda återförsäljare och väntas komma i produktion nästa år.

Citroën Ami kom först – här ses Opel Rocks-e. Foto: Opel

Det handlar emellertid inte om någon regelrätt nytolkning av originalet, det inte heller frågan om en helt ny bil. Fiat ingår i Stellentiskoncernen och där finns sedan tidigare modellerna Citroën Ami och Opel Rocks-e som nya Topolino blir en version av. Bilen kommer dock att få unika drag som ett canvastak – precis som originalet.

Fiat Topolino – originalet, dock utan canvastak.

Nya Topolino är med andra ord en eldriven mikrobil mindre än förlagan och långsammare. Tekniken väntas bli den samma som för Citroën Ami och Opel Rocks-e  med en elmotor på åtta hästkrafter vilket ger en topphastighet på 45 kilometer i timmen. Räckvidden på en laddning är 7,5 mil.

Nya Topolino väntas komma ut på marknaden 2023.