Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Klassiska modellnamnet gör comeback
2 AV 2
Foto: Fiat

Fiat Topolino officiell – med eller utan dörrar

Nu släpper Fiat ut lilla Topolino i världen. Med ett pris under 10 000 euro säljs den söta mopedbilen Topolino med eller utan dörrar och möjlighet till inbyggd dusch.

Stellantis-koncernen bygger vidare på sin serie av stadsanpassade mopedbilar. Först kom Citroën Ami, sedan Opel Rocks-e och nu Fiat Topolino som avslöjades redan tidigare i somras.

Det går inte att välja färg på Topolino, den enda färgen som bjuds är mintgrön och fälgarna är små och vita. Det går däremot att välja till trämönstrade klistermärken till dörrarna, eller att byta dörrarna mot rep. I det senare fallet kallas bilen Topolino Dolcevita.

Foto: Fiat

Topolino är inte en riktig bil, likt sina koncernsyskon är det en mopedbil som går i max 45 km/h. Den är bara 253 centimeter lång och har ett 5,4 kWh stort batteri som ger en teoretisk räckvidd på 7,5 mil. Batteriet kan bara långsamladdas och går från tomt till fullt på cirka fyra timmar. Elmotorn ger lite drygt åtta hästkrafter och det tar tio sekunder att nå toppfarten.

https://www.youtube.com/watch?v=36C1AKzZSUw&t

Om det är den italienska flärden som motiverar det vet vi inte, men Topolino blir dyrare än sina syskon. Ingen av dem säljs i Sverige, men Citroën Ami kostar från 7 000 euro och Opel Rocks-e från 8 000 euro. Fiat Topolino kommer att säljas till det europeiska riktpriset 9 890 euro, vilket motsvarar 117 000 kronor. Om Fiat får för sig att sälja Topolino i Sverige kan den alltså bli en tuff konkurrent till många mopedbilar.