Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Maserati

Film avslöjar mer om Maseratis första elbil

Nästa år kommer Maseratis första elbil. Lite vet vi och lite till får vi veta i denna film med en komiker i en av rollerna. Fart- och laddprestanda för GranTurismo Folgore imponerar.  

Att även nu Maserati skiftar till el är ingen nyhet, även om dom inte direkt är först på bollen. I våras, under Roms deltävling i Formel E, körde Stellantis-koncernens högste chef Carlos Tavares en Maserati GranTurismo Folgore – märkets första bil. Inte mycket fick vi då veta om bilen som får premiär nästa år.

Nu kommer dock lite mer fakta – och det från lite oväntat håll: Kalifornien där komikern Sebastian Maniscalco blir först ut av utomstående att få åka i bilen och det med Klaus Busse och Maria Conti, design- respektive kommunikationschef för det italienska märket.

Maseratis eldrivna GT-vagn kommer nästa år.Maseratis eldrivna GT-vagn kommer nästa år.Maseratis eldrivna GT-vagn kommer nästa år.
Maseratis eldrivna GT-vagn kommer nästa år. Foto: Maserati

Filmen är inte direkt packad med information men lite får vi i alla fall veta. Sedan tidigare har vi koll på att bilen inte är byggd enbart med eldrift i åtanke. Batterierna är därför inte placerade under golvet som brukligt utan i ”kardantunneln” – som exempelvis i Volvos SPA-plattform.

Att bilen blir snabb kommer väl inte som någon överraskning. Den tar sig 0-60 mph (96,6 kilometer i timmen) på 2,6 sekunder och toppar över 320 km/h. Att ladda bilen för tio mils körning ska ta fem minuter. Laddningen sker i bilens bakre vänstra hörn. 

Laddningen sker bak i vänster hörn. Tio mils körning tar fem minuter att ladda.Laddningen sker bak i vänster hörn. Tio mils körning tar fem minuter att ladda.Laddningen sker bak i vänster hörn. Tio mils körning tar fem minuter att ladda.
Laddningen sker bak i vänster hörn. Tio mils körning tar fem minuter att ladda. Foto: Maserati

I filmen hör vi också att Maserati GranTurismo Folgore har ett motorljud, trots att det är en elbil. Det är samma tekniker som jobbar med ljudet av märkets förbränningsmotorer som skapat elbilens ljud.

Filmen är delvis censurerad och någon förarmiljö går inte att se men Maria Conti beskriver den i filmen som ren utan allt för mycket knappar. I tidens anda har man använt sig av återvunnet material interiört men behållit ”den italienska kreativiteten”. Är du fantast av kolfiber kan du dock andas ut, i filmen avslöjas det att delar av den censurerade inredning är utförd i materialet även om komikern råkar kalla det mikrofiber.

Filmen i sin helhet kan du se nedan. 

https://youtu.be/18-9j55a0Y4