Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fisker Alaska kommer 2025.Fisker Alaska kommer 2025.Fisker Alaska kommer 2025.
Fisker Alaska kommer 2025. Foto: Fisker Inc.

Fisker Alaska ska bli världens lättaste pickup

Expanderbart flak, världens största mugghållare och förvaringsyta för cowboyhatt. Det är bara några av detaljerna i nya elektriska Fisker Alaska, en pickup som byggs i USA och som ska börja skeppas till kunder under 2025.

Den danska entreprenören Henrik Fisker är onekligen i ropet just nu. Och han verkar inte ligga på latsidan. Trots att det var alldeles nyligen som vi på Teknikens provkörde Fiskers nya elsuv Ocean så har det redan dykt upp mer nyheter om bolagets kommande pickup, Fisker Alaska, som vi rapporterat om tidigare.

Fisker Alaska är helt elektrisk och ska enligt bolaget konkurrera med omtalade modeller som Tesla Cybertruck, Ford F-150 Lightning och Rivian R1T – pickuper som marknadsförs lika mycket som livsstilsfordon som arbetshästar.

Fisker Alaska får expanderbart flak.Fisker Alaska får expanderbart flak.Fisker Alaska får expanderbart flak.
Världens största mugghållare. För den törstiga.Världens största mugghållare. För den törstiga.Världens största mugghållare. För den törstiga.
Bakluckan kan fällas för att förlänga lastytan.Bakluckan kan fällas för att förlänga lastytan.Bakluckan kan fällas för att förlänga lastytan.
1 AV 3
Fisker Alaska får expanderbart flak.
Foto: Fisker Inc.
2 AV 3
Världens största mugghållare. För den törstiga.
Foto: Fisker Inc.
3 AV 3
Bakluckan kan fällas för att förlänga lastytan.
Foto: Fisker Inc.

Enligt Fisker Inc:s vd och ordförande Henrik Fisker så är ambitionen med Alaska att den ska vara världens lättaste och mest miljömässigt hållbara elektriska pickup när den väl börjar skeppas ut till kunder under 2025.

Alaska ska vara kompakt och placerar sig någonstans i mellansegmentet, men tack vare ett expanderbart flak ska lastmöjligheterna motsvara de hos en betydligt större pickup. Flakexpansionen från cirka 135 cm i längd till cirka 229 cm ska ske genom att baksätena fälls och sänks ner i ett utrymme under bilen. Det här utrymmet kallar Fisker för en Houdini-partition (med referens till utbrytarkungen Harry Houdini som levde i början av 1900-talet, och som blev känd för sina trick där han bröt sig loss från kedjor), något som möjliggörs av den nya FM31-plattformen och en särskild utformning av batteriet. Fäller man dessutom ner den bakre luckan på flaket förlängs lastlängden till hela 280 cm.

Hållare för cowboyhatten i taket.Hållare för cowboyhatten i taket.Hållare för cowboyhatten i taket.
1 AV 4
Foto: Fisker Inc.
2 AV 4
Foto: Fisker Inc.
3 AV 4
Hållare för cowboyhatten i taket.
Foto: Fisker Inc.
4 AV 4
Foto: Fisker Inc.

Fisker Alaska kommer att säljas med två batteripack, 75 och 113 kWh, med en uppskattad räckvidd på mellan 37 och 55 mil beroende på körsätt och temperatur. Den kommer att tillverkas i USA och för att locka kunder på hemmaplan ska Alaska ha världens största mugghållare, en hållare för cowboyhatt och specialfack för arbetshandskar, ficklampor och läsplattor.    

Priserna startar på 45 400 dollar och kan förbeställas nu mot en deposition på 250 dollar för de första exemplaren och 100 dollar för senare produktionsbilar.