Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Fisker

Fisker EMotion debuterar i Las Vegas

Tesla-utmanaren visas upp på årets CES-mässa. Ska börja säljas under 2019.

Det börjar brännas för Fisker EMotion – danske Henrik Fiskers andra försök i bilbranschen efter gamla Karma. Senast vi skrev om den lyxiga elbilen var i juni då orderböckerna öppnade i USA. Men än så länge har ingen bil visats i verkligheten.

Nu är det dock nära. Nya EMotion debuterar på årets Consumer Electronics Show i Las Vegas som öppnar nästa vecka.

Ovan kan du se den senaste bilden på, vad som ser ut att vara en nästan färdig, EMotion. Henrik Fisker delade med sig av den på Instagram tidigare i veckan.

Som vi skrivit om tidigare lovar Fisker en räckvidd på 64 mil och en topphastighet på 260 kilometer i timmen. Dessutom ska bilen kunna snabbladdas tack vare företagets egna system Ultra Charger. Nio minuters laddning ska ge 16 mils körning.

De tidigare utlovade grafénbatterierna ser dock inte ut att bli av – i alla fall inte för tillfället. Fisker och Nanotech, som utvecklade batteriet, avbröt sitt samarbete tidigare i somras. Istället kommer EMotion att använda sig av litiumjonbatterier från LG Chem som bland annat levererar batterier till Chevrolet Bolt.

Fisker tog ett nytt patent under hösten på ett så kallat solid state-batteri (där elektroderna är  förbundna med fast elektrolyt istället för flytande) som ska klara 80 mils körning på en laddning och kunna laddas på en minut. Tekniken ska dock kunna sättas i produktion först år 2024.

Även andra tillverkare arbetar på denna typ av batterier och tidigare i somras lovade Toyota att deras första bil med solid state-batteri ska lanseras år 2022.

Fisker EMotion ska börja säljas i USA någon gång under nästa år. Prislappen hamnar på 129 900 dollar vilket motsvarar cirka 1 270 000 kronor.