Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fisker Ocean.
Fisker Ocean.
Fisker Ocean.
1 AV 2
Vi fick en smygtitt på nya elsuven Fisker Ocean på eCarExpo.
2 AV 2
Fisker Ocean.
Foto: Fisker Inc. / Fisker

Fisker i samarbete om batteribytesstationer

Batteribyten har blivit ett diskussionsämne i elbilsbranschen. Nu ger sig ännu en tillverkare in i matchen om att få byta urladdade batterier mot fulladdade. 

Kinesiska Nio har gjort en stor grej av sina utbytbara batteripaket och nyligen öppnades deras tredje svenska batteribytesstation i Kungälv. Nu ser det ut som om de kommer att få konkurrens av amerikanska Fisker

I ett pressmeddelande skriver man att man tecknat avtal med Ample, ett fristående företag som specialiserat sig på batteribytesteknik, om att använda deras lösning i sina bilar. Tanken är att man ska kunna byta ett urladdat batteri mot ett fulladdat på bara några minuters tid. Därigenom hoppas man att hå kunder inom bland annat taxi- och samåkningsföretag, liksom andra som kör långa körsträckor på daglig basis. 

Amples batteribytesstation kan levereras med lastbil. Foto: Fisker

Ample har utvecklat en lösning som ska vara lätt anpassningsbar att passa olika fordon oavsett hur dessa ser ut, tillsammans med batteribytesstationer som inte kräver några anläggningsarbeten. Själva bytet sker helt automatiskt. 

Målet är att kunna tillhandahålla en version av Fisker Ocean med utbytbara batterier under första kvartalet 2024.