Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Fisker Inc. / Fisker

Fisker Ocean får lång garanti

Amerikanska Fisker är på väg till Sverige med sin första modell Ocean. Nu står det klart att den får mer omfattande garantier än de närmaste konkurrenterna.

Den 17 november börjar Magna Steyr i Österrike att bygga elbilen Fisker Ocean. När de första exemplaren av den amerikanska elbilen kommer till Sverige är ännu okänt, men nu får vi i alla fall veta att den kommer att omfattas av ett tämligen generöst garantipaket.

För batteripaketet lämnas en garanti om att det ska ha kvar minst 75 procent av sin kapacitet i 10 år eller 16 000 mil (även om Fisker har råkat skriva 160 000 mil på sin hemsida). 10 år eller 16 000 mil gäller även för drivlinan. Det kan jämföras med Tesla som har en batterigaranti på 8 år eller 19 200 mil för Model 3 och Model Y. Model S och Model X har däremot en batterigaranti på 8 år eller 24 000 mil.

Fisker har också en mer omfattande komponentgaranti som täcker kostnaden för delar och arbete som gäller i 6 år eller 10 000 mil (även om Fisker har råkat skriva 100 000 mil på sin hemsida). Teslas motsvarande garanti gäller i 4 år eller 8 000 mil.

Fisker lämnar också en rostskyddsgaranti på 12 år samt en vägassistansgaranti över 6 år eller 10 000 mil. 

Alla rutor (utom vindrutan) kan hissas ner och taket med solceller kan öppnas stort.Alla rutor (utom vindrutan) kan hissas ner och taket med solceller kan öppnas stort.Alla rutor (utom vindrutan) kan hissas ner och taket med solceller kan öppnas stort.
När bilen körs är pekskärmen i stående läge.När bilen körs är pekskärmen i stående läge.När bilen körs är pekskärmen i stående läge.
När bilen står still, till exempel vid laddning, kan skärmen vändas till horisontellt läge för filmvisning.När bilen står still, till exempel vid laddning, kan skärmen vändas till horisontellt läge för filmvisning.När bilen står still, till exempel vid laddning, kan skärmen vändas till horisontellt läge för filmvisning.
1 AV 3
Alla rutor (utom vindrutan) kan hissas ner och taket med solceller kan öppnas stort.
Foto: Fisker Inc. / Fisker
2 AV 3
När bilen körs är pekskärmen i stående läge.
Foto: Fisker Inc. / Fisker
3 AV 3
När bilen står still, till exempel vid laddning, kan skärmen vändas till horisontellt läge för filmvisning.
Foto: Fisker Inc. / Fisker

Fisker har varit väldigt tydliga med att produktionen av märkets första modell ska börja den 12 november i år. Det återstår att se om planen kommer att hållas och när de första bilarna levereras till Sverige. Först ut blir de dyraste versionerna Ocean Extreme och Ocean One som båda kostar 755 000 kronor. Ocean Sport är billigast med ett instegspris på 450 000 kronor.

LÄS OCKSÅ: Fisker Ocean officiell – i produktion 2022