Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vi fick en smygtitt på nya elsuven Fisker Ocean på eCarExpo.

Fisker Ocean – så upplevs den i verkligheten

En av elbilsmässan eCarExpos mest intressanta utställare är nystartade elbilsmärket Fisker som visar sin första modell Ocean för första gången i Sverige. Vi provsitter och känner på den amerikanska elbilen.

Produktionen av Fisker Ocean är i full gång i Österrike och de första bilarna kommer till Sverige mot slutet av årets första kvartal. Danske bildesignern Henrik Fiskers nya märke visar sin första modell som kallas Ocean på elbilsmässan eCarExpo som hålls på Friends arena 4-5 februari och vi har redan varit där och känt på den nya elbilen.

Med 478 centimeter på längden är Fisker Ocean storleksmässigt jämförbar med Volvo XC60, men den ger ett lägre och bredare intryck och den har en design som sticker ut. Den ser ut som en konceptbil vars former man bara kan drömma om, men produktionen är som sagt redan igång hos licensbyggaren Magna Steyr som har byggt bilar åt många olika märken genom åren.

1 AV 6
Foto: Fisker Inc. / Fisker
2 AV 6
Foto: Fisker Inc. / Fisker
3 AV 6
Foto: Fisker Automotive
4 AV 6
Foto: Fisker Automotive
5 AV 6
Foto: Fisker Automotive
6 AV 6
Foto: Fisker Automotive

Den ovanligt stora ratten skvallrar om USA-generna. Amerikanska bilar har ofta en lite större ratt än vi är vana vid i Europa, så även Ocean. Men där slutar det amerikanska. Man sitter i en tunn och ganska hård förarstol och i mitten finns en stor mittkonsol med armstöd och stora förvaringsfack. Framför ratten finns en liten skärm för instrumenteringen och till höger om den en gigantisk pekskärm som kan både stå i vertikalt läge och ligga horisontellt. Nedanför skärmen finns en liten panel med fysiska knappar för värme, volym och annat och när skärmen är i horisontellt läge hamnar knappanelen liksom för sig själv i ett svävande läge som ser märkligt ut. Detaljkvaliteten och materialvalen känns bättre än i den kaliforniska konkurrenten Teslas bilar och responsen i pekskärmen är riktigt bra.

Bilen som står utställd har en dragkrok där man får hänga på upp till 1 815 kg tunga släp. Bagageutrymmet är medelstort för biltypen (566–1 274 liter) och det är dumt att baksätet bara kan fällas i två delar. Smart däremot är det så kallade Kalifornia-läget, där man med en enkel knapptryckning kan sänka åtta rutor (alla utom vindrutan) så att man får stort luftflöde genom hela kupén.

1 AV 4
Foto: Fisker
2 AV 4
Foto: Fisker Inc. / Fisker
3 AV 4
Foto: Fisker Inc. / Fisker
4 AV 4
Foto: Fisker

Den här bilen är i utförandet Ocean One som är ett lanseringsutförande som ska byggas i 5 000 exemplar. Priset är 755 000 kronor och de som har varit snabba att beställa bilar får dem som sagt tidigt under våren. Men det är i de billigare utförandena Fisker Ocean blir riktigt intressant. Den allra billigaste är Ocean Sport som kostar 450 000 kronor. För det får man framhjulsdrift, 0-100 km/h 7,4 sekunder och WLTP-räckvidd på 44 mil. Det är i kortaste laget, men storleksmässigt jämförbara elbilskonkurrenter kostar betydligt mer.