Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fisker Ocean ska bli världens mest miljövänliga bil

Nu berättar Fisker vad deras första modell ska heta. Den elektriska suven Ocean ska premiärvisas i januari nästa år och ser ut att bli en direkt konkurrent till Tesla Model Y.

Danskamerikanske Henrik Fisker är tillbaka i bilbranschen på allvar. Hans gamla skapelse Fisker Karma lever vidare som Karma Revero i kinesisk regi, men nu börjar hans nya företag Fisker Inc. att visa vad de har på gång. Deras första modell blir en helt eldriven suv, vilket de meddelade i våras, och nu får vi veta vad den ska heta. Namnet blir Ocean och den ska premiärvisas den 4 januari nästa år.

Redan i slutet av den här månaden, närmare bestämt 27 november, öppnar Fisker orderböckerna och tar emot förhandsbeställningar för bilen som ska sättas i serieproduktion mot slutet av år 2021.

Fisker säger att de kommer att stoppa in ett batteripaket på 80 kWh som ska ge en räckvidd på 40–48 mil. Ocean kommer att drivas av två elmotorer, en på varje hjulaxel. Taket kläs med solceller som, i gynnsamma förhållanden, ska ge extra laddning som motsvarar upp till 160 mils körning per år. Fisker meddelar dessutom att Ocean ska bli världens mest miljövänliga bil och syftar på att den ska byggas av återvunna, veganska och naturliga material. Priset ska hamna under 40 000 dollar.