Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Foto: Fisker Inc.

Fisker visar mer av nya modellen Pear

Amerikanska Fisker har knappt hunnit få ut sin första modell Ocean på marknaden innan de börjar tala om nästa modell – Pear. Nu visas nya bilder på den mindre modellen som får en räckvidd på minst 48 mil.

Nu visar elbilstillverkaren Fisker nya bilder på sin kommande, andra modell. Pear blir en lite mindre suv än Ocean som just nu genomgår cetrifieringsprocesser för att få börja säljas i Europa och Nordamerika. På bilderna ser vi en design som framtill är mycket lik Ocean, men baktill något helt eget. De runda formerna avslutas med en baklucka där positionsljus och bromssljus ligger som en ring runt bakrutan. Fisker beskriver det som att det här är den slutgiltiga designen och inte en konceptbil vi ser på bilderna.

Foto: Fisker Inc.

Det finns inga nya uppgifter om när Pear ska börja byggas, men enligt Fisker har man redan tagit emot 5 600 förhandsbeställningar på bilen som kommer att kosta från 29 900 dollar i USA, motsvarande drygt 300 000 kronor. Toppversionen kommer sannolikt att kosta betydligt mer och uppges få en räckvidd på minst 48 mil.

När det gäller den större suven Ocean har Fisker fortfarande inget exakt datum för när bilarna kan börja levereras till kunder. Man upplever en viss försening i certificeringsprocessen, vilket enligt företagets vd Henrik Fisker beror på att man som första startuptillverkare väljer att certifiera bilen både för nordamerikanska och europeiska marknaden samtidigt. Mätningarna i EPA- och WLTP-körcyklerna uppges vara färdiga, och Ocean ska ha den längsta räckvidden för en suv i sin prisklass. Fisker Ocean kommer först att lanseras i USA, Kanada, Österrike (där den byggs av Magna Steyr), Tyskland, Norge, Sverige och Frankrike.

Fisker ligger efter tidsschemat med Ocean. Enligt planen skulle man bygga 300 exemplar under årets första kvartal, följt av 8 000 under årets andra kvartal. Hittills har endast 56 bilar färdigställts. Fisker uppges i dagsläget ha omkring 65 000 beställningar på Ocean.