Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Världs expert Daniel Östlund vet vad han pratar om och ger dig råd.
2 AV 2
Foto: Fiat

Fler billiga elbilar från Europa redan nästa år

Kinesiska biltillverkare har kommit till Europa på bred front och konkurrerar nu i alla prisklasser.

Kampen bland lågprisbilarna har Dacia Spring fått klara ensam.

Men nu kommer fler billiga elbilar från flera av de stora europeiska tillverkarna.

En billig elbil inspirerad av Fiat Panda. Det blir stora Stellantis nya vapen i kampen om elbilsmarknaden i Europa. Bilen ska ha ett frånpris i Europa på under 25 000 euro, blir eventuella skatter och avgifter och visas nästa sommar. Huvudkonkurrent blir den Dacia Spring som hittills inte kommit till svenska bilköpare.

Dacia kunde inte presentera ett tillräckligt bra värmepaket för Sverige varför modellen aldrig importerades hit. Det är ännu oklart om Fiat och Stellantis väljer att uppgradera el-Panda med en bra kupé- och batterivärmare.

– Det finns ett stort behov av billiga elbilar, säger Fiats vd Olivier Francois i en kommentar till branschtidningen Automotive News.

Delar teknik med ë-C3

Stora delar av tekniken i den billiga elbilen från Fiat kommer att delas med den Citroën ë-C3 som också planeras från Stellantis. ë-C3 ska byggas i gruppens fabrik i Slovakien. 

Dacia bygger Spring i Kina och skeppar den till Europa.

Förutom Dacia Spring planerar Renault att nästa år visa upp nya elbilen Renault 5, även den tänkt som en billigare elbil för en kommande massmarknad i Europa. Renault 5 ska byggas i Frankrike.

För att ytterligare sätta press på de nya kinesiska lågprisbilarna planerar Fiat en relansering av populära modellen 500 electric.

Kina exporterade över tre miljoner bilar förra året och den siffran väntas stiga i år. Fastlands-Kina är världens nästa största bilmarknad och väntas 2023 bli det land som exporterar flest bilar av alla.

Vid sidan av de billiga modellerna från Fiat och Citroën planerar Stellantis inom kort att visa upp sin nya plattform för mellanstora elbilar. Där kommer märken som Peugeot, Opel och Alfa Romeo få presentera nya modeller på plattformen i olika segment.