Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Vi fick en smygtitt på nya elsuven Fisker Ocean på eCarExpo.
2 AV 2
Foto: Fisker

Fler detaljer om hisnande Fisker Ronin

Blixtrande prestanda och astronomisk prislapp. Det är vad Fisker Ronin erbjuder. Vill du ha en får du skynda dig, upplagan är begränsad. 

Fisker är på hugget. Alldeles nyligen smällde man på med tre nya modeller som ska lanseras under de närmaste åren. En av dem var Fisker Ronin, en femsitsig cabriolet med fyra dörrar. 

Nu har Fisker släppt mer information om just Ronin och man har uppenbarligen inte hållit igen på specifikationerna. Sedan tidigare vet vi att bilen kommer att få så kallade fjärilsdörrar och att motoreffekten kommer att ligga på ”över 1 000 hästkrafter” från tre elmotorer. 

Nu får vi också veta att bilen kommer att kosta 385 000 dollar, motsvarande drygt 4,1 miljoner kronor. Tillverkningsserien är begränsad till 999 exemplar och produktionen drar igång under andra halvan av 2025. 

Visst påminner formerna om gamla Fisker Karma?Visst påminner formerna om gamla Fisker Karma?Visst påminner formerna om gamla Fisker Karma?
1 AV 7
Visst påminner formerna om gamla Fisker Karma?
Foto: Fisker
2 AV 7
Foto: Fisker
3 AV 7
Foto: Fisker
4 AV 7
Foto: Fisker
5 AV 7
Foto: Fisker
6 AV 7
Foto: Fisker
7 AV 7
Foto: Fisker

– Vårt mål var att skapa en klassisk grand touring-bil, uppdaterad för 2000-talet och konstruerad för kunder som vill köra från Los Angeles till Napa Valley på en enda laddning, eller ge sig på Autobahn i hög fart utan att bry sig om batterikapaciteten, säger Henrik Fisker, vd och styrelseordförande för Fisker, i ett uttalande.

Hur stor batterikapaciteten är får vi inte veta, men Fisker anger en förväntad räckvidd enligt amerikanska mätnormer till 600 miles, eller 96 mil. Sprinten upp till 100 kilometer i timmen ska ta ungefär två sekunder och toppfarten anges till 275 kilometer i timmen. 

Dörrarna ska kunna öppnas på distans i mobilen, precis som den fällbara hardtopen av kolfiber. Samma material används i fälgarna som mäter 23 tum i diameter. Under allting utgörs stommen av en aluminiumram, som ska vara unik för just Ronin. 

Dörrarna ska gå att öppna med en app.Dörrarna ska gå att öppna med en app.Dörrarna ska gå att öppna med en app.
1 AV 5
Dörrarna ska gå att öppna med en app.
Foto: Fisker
2 AV 5
Foto: Fisker
3 AV 5
Foto: Fisker
4 AV 5
Foto: Fisker
5 AV 5
Foto: Fisker

Namnet Ronin, förresten, är en hyllning till John Frankenheimers 25 år gamla film med samma namn, känd för sina biljaktsscener. 

Om bilen alls kommer att certifieras för Europa och därmed vara tillgänglig för Sverige framgår inte av informationen från Fisker.