Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Världs expert Daniel Östlund vet vad han pratar om och ger dig råd.
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Fler länder minskar stöd till elbilar

Sju länder i Europa ger inget direkt stöd för elbilsköp, och i Tyskland håller det på att fasas ut. Men Frankrike planerar en ny inriktning - för att möta hotet från Kina.

Biltillverkarnas europeiska samarbetsorganisation ACEA har sammanställt hur stödet till elbilsköp ser ut i Europa. Det är en splittrad bild som målas upp. Fortfarande stöder i princip alla länder i Europa elbilar med någon form penningstöd eller gräddfil som gör elbilarna extra attraktiva. Men sju länder har tagit bort alla direkta penningstöd för elbilsköp. Dessa är förutom Sverige Belgien, Bulgarien, Danmark, Finland, Lettland och Slovakien.  

De största bilmarknaderna i Europa behandlar elbilar väldigt olika. I Tyskland har man i år helt tagit bort stödet till laddhybrider vilket har fått försäljningen att minska drastiskt. Elbilar har fortfarande stöd med ca 75 000 kronor (6 750 euro) men bara om de kostar mindre än 460 000 kronor. Kostar de 460 000-750 000 kronor är stödet 52 000 kronor (4 500 euro). Men systemet är på väg att fasas ut. Från och med september i år kommer bara privatpersoner att kunna få stödet. Vid årsskiftet kommer det att begränsas ytterligare. 

I Italien ges 35 000 kronor i stöd om elbilen eller laddhybriden kostar mindre än 406 000 kronor och släpper ut högst 20 gram koldioxid. Stödet är 23 000 kronor för bilar som kostar högst 520 000 kronor och släpper ut högst 60 gram koldioxid. Spanien ger 52 000 kronor i stöd till elbilsköp och 29 000 kronor till laddhybridköp. Om köpen kombineras med en skrotning av befintlig bil som går på bensin eller diesel får man betydligt mer i stöd. 

Frankrike ger 58 000 kronor i stöd till privatpersoner för elbilsköp om bilen kostar mindre än 545 000 kronor. Stödet till företag är 19 000 kronor. Dessutom slipper elbilar och laddhybrider den höga malusskatten som annars utgår vid nybilsköp. 

Medan vissa länder som Tyskland och Sverige är i färd med att demontera bidragen väljer Frankrike en annan linje. Regeringen Macron har tagit fram ett förslag till bidrag där man inte bara kräver att bilen ska vara utan utsläpp, man sätter också krav på företagen som tillverkar bilarna. Bara om företagen kan visa att produktionen sker med låga utsläpp av växthusgaser får man rätt till bidrag för sina tillverkade bilar. Detta skulle drabba elbilar tillverkade i Kina eftersom den kinesiska industrin till stor del förlitar sig på kolkraft. 

Den franska finansministern Bruno Le Maire är öppen med syftet med lagförslaget. ”Jag är fast besluten stödja europeisk bilindustri och fransk bilindustri.” Samtidigt välkomnar Bruno Le Maire kinesiska investeringar i tillverkningsanläggningar i Europa.

Bruno Le Maire får sannolikt gehör hos vissa tillverkare. För den europeiska bilindustrin kan konkurrensen med kinesiska elbilstillverkare bli en svår nöt. Man tappar marknadsandelar i Kina samtidigt som de kinesiska tillverkarna ökar sina exportansträngningar. Men för att vara konkurrenskraftig och exportduglig på lång sikt duger det inte att förlita sig sig på en skyddad hemmamarknad.