Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Fler vill köra på el – begagnade elbilarna som säljer bäst

Fler vill köra bil som går på el – ren elbil eller laddhybrid. Det märks på handelsplatserna för begagnade bilar där efterfrågan och priserna ökar.

Försäljningen av begagnade elbilar och laddhybrider ökar och när det digitala elbolaget Tibber undersöker hur svenskars planer på köp av laddbar bil svarar 45 procent ja till laddbart. Det är första gången fler svarar att de funderar på att köpa en laddbar bil än på att köpa en klassisk bensinbil (32 %).

Undersökningen visar också att elbilen är lika populär på landsbygden som i storstaden. 

13 procent av de tillfrågade i Tibbers undersökning som svarade att de planerar att köpa en ny bil under 2021 gjorde valet elbil. Om alla dessa svaranden verkligen väljer elbil kan vi se närmare 40 000 nya elbilar på våra svenska vägar under året.

Hybridbilen är mer populär än elbilen och 32 procent av dem som planerar att köpa en ny bil tänker välja en hybrid, alltså lika stor andel som de som väljer en bensinbil.

Att köpa en laddbar bil är också lika populärt oavsett ålder. Hybridbilen är förstavalet i åldern 60-75 samt i gruppen 30-44 år.

Hetaste elbilen på Blocket... Tesla Model S. Foto: Martin Öberg / Teknikens Värld

100 000 affärer

Att intresset ökar för laddbara bilar märks på våra handelsplatser. Under januari annonserades 51 procent fler elbilar ut på Blocket jämfört med samma månad förra året. Allra snabbast växer mindre bensinbilar där VW Golf var vinnaren under januari månad.

Totalt köps och säljs cirka 100 000 bilar varje månad och mätningar på vilka bilar som säljs snabbast och dess prisutveckling säger en hel del om de trender som finns.

– Vi kunde se under fjolåret att omställningen till elektrifierade fordon accelererade och när vi summerar första månaden detta år kan vi konstatera att omställningen tycks fortsätta. Småbilar är också hett eftertraktade på begagnatmarknaden, något som vi tror kan vara en effekt av pandemin, att fler väljer en bil som färdmedel, säger Henrik Littorin, marknadsplatsdirektör för Blocket Fordon, i ett pressmeddelande.

Allt fler begagnade elbilar är lite nyare vilket fått priserna att gå upp med cirka tio procent.

Snabbast sålda elbilarna på Blocket under januari

1. Tesla Model S

2. Renault Zoe

3. Volkswagen e-Golf

4. Nissan Leaf

5. Kia Niro