Flexibel snabbladdning igång i Riksgränsen
Vattenfall Eldistribution har nyligen driftsatt sin lösning för så kallad flexibel snabbladdning av elbilar i Riksgränsen i nordligaste Sverige.
Den nya laddaren är en del i Vattenfall Eldistributions forsknings- och utvecklingsprojekt, döpt till FlexConnect. Där ska man i skarpt läge testa och utvärdera möjligheten att ansluta snabbladdare vid platser som hittills inte klarat av det på grund av begränsningar i elnätet. I Riksgränsen är det just så, elnätet har enligt Vattenfall inte tillräcklig kapacitet för att bibehålla spänningsnivå i alla lägen om en konventionell snabbladdare skulle anslutas. En sådan anslutning skulle påverka elkvalitéten för andra kunder i det lokala nätet, som Vattenfall skriver i sitt nyhetsmeddelande.
I väntan på att kapaciteten i elnätet byggs ut, något som enligt Vattenfall är planerat till 2023-2024, har Vattenfall tagit fram en driftsatt och klar experimentlösning i Riksgränsen, som ska erbjuda flexibel laddning. Det ska i verkligheten innebära att FlexConnect-snabbladdaren med sina två laddpunkter, som har en sammanlagd effekt på 250 kW, kan användas fullt ut för det mesta. Om andra förbrukare i området har stora effektuttag, då begränsar FlexConnect snabbladdarens effekt för att inte påverka andra elnätskunder.
– Det här är ett spännande projekt som har involverat många specialister inom vår verksamhet, vi är därför extra glada att denna lösning nu är tillgänglig, att vi kan testa och utvärdera den samtidigt som vi erbjuder snabbladdning av elbilar i detta område, säger Niklas Sjöberg, projektledare och affärsstrateg på Vattenfall Eldistribution AB.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se