Folksam listar säkra laddbara bilar
Försäkringsbolaget Folksam släpper årets lista där 125 begagnade och nya laddbara bilmodeller bedöms ur säkerhetssynpunkt. Majoriteten får betyget ”Bra val”, men brister i branschen uppmärksammas också.
Försäljningen av nya laddbara personbilar har, enligt Mobility Swedens statistik över nybilsförsäljning, tagit över i Sverige och står nu för 53 procent av marknaden. Under de senaste tolv månaderna står elbilarna ensamma för 28 procent och så sent som under sommaren 2022 passerades 150 000 registrerade rent eldrivna bilar. Omställningen till laddbart går snabbt vilket gör Folksams lista över säkra val bland de laddbara bilarna riktigt intressant.
– Det är första gången vi ser att en majoritet av nya personbilar som säljs är laddbara modeller. 2021 var 6 procent av alla personbilar i trafik laddbara och endast drygt två procent rena elbilar, vi vill skynda på elektrifieringen och omställningen till en hållbar värld och tycker det är viktigt att kunna guida människor till ett säkert och bra bilköp, säger Anders Ydenius, trafikforskare på Folksam.
Hela listan omfattar 125 bilar och begreppet Bra val enligt Folksam bygger på en rad bedömningspunkter. För att få betyget Bra val krävs antingen Folksams rating (betyg 5) baserat på utfall av verkliga olyckor eller fem stjärnor i krock- och säkerhetstesterna utförda av säkerhetsinstitutet Euro NCAP. I testet berörs även whiplashskydd, som måste vara godkänt, och bilen måste vara utrustad med antisladdsystem (vilket alla nya bilar måste ha sedan 1 november 2014) samt autobroms. Allt detta för att få betyget Bra val och vi kan förtydliga att ett synnerligen väl fungerande autobromssystem även detekterar gångtrafikanter, cyklister och djur – men det är inget som krävs av Folksam.
Listan är fördelad på 60 elbilar och 70 laddhybrider, där fem bilmodeller finns som båda delar. Totalt 125 bilmodeller, varav 93 får betyget Bra val. Bäst klarar sig laddhybriderna där 80 procent av bilmodellerna på listan får Bra val. Många av bilmodellerna är baserade på något äldre produkter där biltillverkarna kunnat dra full nytta av sin erfarenhet att bygga en säker bil. Det krävs ingen ny bottenplatta för att bygga en laddhybrid, däremot krävs extremt mycket paketering av produkten för att få plats med alla komponenter – men det brukar inte påverka säkerheten. Däremot har vi på Teknikens Värld vid ett flertal tillfällen märkt sämre prestanda i älgtestet med just laddhybrider, något som kan tillskrivas dessa bilversioners högre tjänstevikt.
Bland de 60 elbilarna på listan finner vi fler bilar som inte klarar Bra val, 26 av modellerna eller 43 procent får inte det eftersträvansvärda betyget. Många av dessa får inte fem stjärnor hos Euro NCAP, vilket är klart sämre än väntat. Allra mest uppseendeväckande är att bara två av BMW:s sju renodlade elbilar klarar av att få betyget Bra val. BMW iX och iX3 klarar bra val, men utgående i3 och nya i4 klarar det inte. BMW i4 missar fem stjärnor hos Euro NCAP på grund av lägre poäng i förarassistansbedömning. Folksam noterar även att flera mindre elbilar saknar autobroms som standard eller har underkänt whiplashskydd.
– Många som köper en ny bil förutsätter nog att säkerheten håller högsta säkerhetsnivå, men det stämmer inte alltid. Exempelvis ser vi flera nyare modeller som inte klarar fem stjärnor, avslutar Anders Ydenius, trafikforskare på Folksam.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se