Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Förändringar i Teslas produktlanseringar

Tesla höll nyligen bolagsstämma och Elon Musk passade då på att informera om delvis förändrade tidsplaner för kommande modeller.

På den årliga bolagsstämman för några dagar sedan meddelade vd Elon Musk att företaget inte vill addera komplexitet till produktionen och modellutbudet förrän de har fått upp produktionstakten av batterier till lämplig nivå. Tydligen behöver tillverkningen av batterier öka kraftigt för att smidigt kunna få igång de fyra nya modeller som står på tur ska tur – Model Y, pickupen, Semi och Roadster.

Vad gäller Tesla Semi, den elektriska lastbilen med över 80 mils räckvidd, meddelades det vid presentationen 2017 att produktionen skulle komma igång under 2019. Så blir det inte. Elon Musk menar nu att det i stället handlar om en tillverkningsstart kring slutet av 2020. En försening med ett år.

Model 3-baserade crossovern Model Y skulle i de dyraste utförandena börja levereras under 2020, åtminstone var det var man sa vid presentationen i mars i år. Så kan det fortfarande bli, men det nya beskedet är lite mer svävande. Enligt Musk borde den komma under hösten 2020, men han poängterade också att företaget har en mer aggressiv intern schemaläggning.

Foto: Tesla

Den elektriska pickup som Tesla ska lansera, som på bolagsstämman kallades för ”Cyberpunk Truck”, gavs det inga produktionsbesked om, däremot att förhoppningen är att man ska kunna visa upp den för första gången under slutet av sommaren 2019.

Vad gäller supersportbilen Tesla Roadster, som presenterades parallellt med Tesla Semi hösten 2017, gavs inga besked, men i början av juni kallade Elon Musk modellen för en ”efterrätt” och att den inte har någon större prioritet hos företaget eftersom de har andra fokusområden. Från början var tanken att 2020 blir premiäråret för nya Roadster. Om det verkligen blir så återstår att se.