Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld

Ford återkallar elbilen Mustang Mach-E – kan tappa taket

Har du köpt elbilen Ford Mustang Mach-E med panoramaglastak? Då kan du snart ha en cabriolet. Ford återkallar totalt 27 318 Mustang Mach-E som kan tappa glastaket på grund av dålig limning.

Problemen för Ford med nya elbilen Mustang Mach-E hopar sig. Först fick bilen stora problem i vårt älgtest. Det tvingade Ford att åtgärda och uppdatera antisladdsysystemet på Mustang Mach-E

– Det här är långt ifrån ett godkänt beteende av en modern bil år 2021 och man behöver inte mer än titta på Hyundai Ioniq 5 och Tesla Model Y för att se hur långt efter Forden är, kommenterade vår reporter Linus Pröjtz bilens beteende i älgtestet.

Och nu är det dags igen. Ford tvingas återkalla totalt 27 318 bilar som tilllverkats under 2020 och 2021. Det är bilar som utrustats med panoramaglastak.

Redan i september i fjol blev problemet känt och en återkallelse initierades av amerikanska myndigheter. Då rörde det sig om knappt 13 000 bilar som berördes av glastak som kan lossna. Nu är alltså drygt dubbelt så många bilar berörda och europeiska myndigheter, bland annat tyska KBA, har inlett ärende kring problemet och tillhörande återkallelse.

Panoramaglastak i en Ford Mustang Mach-E. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Inte första taket...

Fords återförsäljare har fått information om hur de ska hantera problemet som rapporteras internt med koden 21S42. Anledningen till återkallelsen är att panoramaglastaket inte limmats tillräckligt bra och därmed kan det ramla av.

Det är inte första gången panoramaglastak eller cabrioletbilar återkallats av motsvarande problem. 2018 hade Ford problem med sin Mondeo. Audi har haft problem på A8, Volkswagen med Polo och Phaeton och för drygt tio år sedan hade Bentley problem med taket på Flying Spur.

På senare år har Renault Espace, Land Rover Discovery, Hyundai i30 och Toyota Avensis tvingats åtgärda krånglande panoramatak, cabrioleter och solluckor. Men ofta handlar det om krånglande motorer eller läckage. Att taket helt enkelt lossnar är inte så vanligt – som tur är.