Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ford återkallar Kuga-hybrider igen.
Ford återkallar Kuga-hybrider igen.
Ford återkallar Kuga-hybrider igen.
Ford återkallar Kuga-hybrider igen. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Ford återkallar över 100 000 Kuga-hybrider

Ford återkallar fler än 100 000 Kuga-laddhybrider på grund av ökad brandrisk i motorrummet. Det gäller fordon tillverkade mellan 2 augusti 2019 och 13 juni i år. Svenska kunder påverkas också, men det är oklart hur många.

Återkallelsen har den interna koden ”22S47” och berör totalt 106 849 bilar med 2,5-liters bensinmotor, monterad i antingen laddhybridversionen eller hybridversionen av suven Ford Kuga. Bilarna som påverkas är tillverkade i Valencia-fabriken i Spanien mellan 2 augusti 2019 och 13 juni 2022.

– Denna kampanj påverkar svenska kunder. Tyvärr kan jag inte svara på hur många det gäller, men berörda ägare kontaktas via brev samt via vår app FordPass, bekräftar Erik Lindham, pressansvarig på Ford i Sverige.

En talesperson för Ford har berättat att det hela handlar om en defekt i utformningen av motorhuvens skydd. Felaktigheten kan leda till att olja eller bränsle samlas under motorkåpan under vissa särskilda driftförhållanden och förflytta sig till antändningskällor. Det kan därmed börja brinna i motorutrymmet. 

Detta kan lösas på auktoriserad verkstad genom att borra ett ytterligare dräneringshål i underredesskyddet så att olja och bränsle inte kan samlas där. Dessutom ska kylargrillen kunna modifieras för att förbättra luftflödet till motorn, så att temperaturen sänks.

Ford betonar att detta enbart är en försiktighetsåtgärd för de flesta av de återkallade bilarna, då man beräknat att sannolikheten för verklig skada är liten (ungefär 17 av 100 000 fordon).

Återkallelser, dessutom gällande brandrisk, är inte nytt för Kuga-hybrider. För två år sedan rapporterade vi om avbruten försäljning av modellen på grund av just brandrisk. Den här nya återkallelsen verkar däremot mildare.