Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ford

Ford bekräftar Mach 1 – en elektrisk crossover med Mustang-attribut

Ford ska snart kliva in i en stor omställningsprocess där flera klassiska modeller försvinner (från framför allt USA-marknaden) och en satsning mot elektricitet tar vid.

Nyligen meddelade Ford att de inom ett par års tid ska sluta sälja en stor del av bilarna de i dag erbjuder de nordamerikanska kunderna. Sedaner och halvkombimodeller försvinner, exempelvis Fiesta, Fusion och Taurus. Biltyperna utgör nämligen en försvinnande liten del av alla de bilar som produceras för den amerikanska marknaden. Suvar, crossovers och pickuper dominerar totalt.

I företagets nya satsning ingår en ny crossover som sägs komma om två år, det vill säga under 2020. Denna crossover är dock inte en ”ny Kuga” utan betydligt mer framtidsinriktad än så. Den är nämligen helt elektrisk och går under namnet Mach 1, en hyllning till ikonen Mustang som gick att beställa med ett prestandapaket med samma namn. Modellen ska dessutom påminna om just Mustang. Det kan låta en aning märkligt men vi blir helt klart triggade av den märkliga kombinationen av Mustang och crossover…

Ford Mustang ska alltså låna ut lite av sina linjer till den kommande, helelektriska crossovern.Ford Mustang ska alltså låna ut lite av sina linjer till den kommande, helelektriska crossovern.Ford Mustang ska alltså låna ut lite av sina linjer till den kommande, helelektriska crossovern.
Ford Mustang ska alltså låna ut lite av sina linjer till den kommande, helelektriska crossovern.

Mach 1, som har projekterats i flertalet år under namnet CX430, ska byggas på Fords C2-plattform som nya Focus använder sig av. Modellen blir framhjulsdriven (många hoppas nog på drivningen även bak) och bekräftas nu av Ford som en global modell. Den ska alltså säljas över stora delar av jordens hörn.

Enligt brittiska Autocar ska Ford visa upp modellen redan under 2019 medan den europeiska försäljningen låter dröja ytterligare ett år.

Några direkta fakta om bilen finns egentligen inte, inte mer än att räckvidden uppges ligga i trakterna runt 50 mil.

Bilden ovan är en gammal Ford-skiss och har inte med Mach 1 att göra.