Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Jan-Erik Berggren synar nya elbilen Ford Explorer
2 AV 2
Foto: Ford

Ford bygger nu elbilar i Köln

Ford har nu officiellt öppnat den nya elbilsfabriken i Köln. 250 000 bilar per år ska den mäkta med 2026.

Ford, liksom andra biltillverkare, står inför stora förändringar i och med elektrifieringen av bilfloran. Nu har produktionen i fabriken i Köln ställt om från tillverkning av småbilen Fiesta till produktion av elbilar byggda på Volkswagens elbilplattform MEB. Det efter en investering på på 2 miljarder dollar, motsvarande cirka 21,5 miljarder kronor.

Först ut är suven Explorer som vi på Teknikens Värld redan har klämt på. Den följs upp av en ”sportig crossover” – en modell som ryktas få det historiskt klingande namnet Capri. Historisk är även platsen. I stadsdelen Niehl har Ford byggt över 18 miljoner bilar sedan 1930: allt från Model A, Taunus, Capri, Granada till som sagt Fiesta.

90-årsjubileum i Kölnfabriken 2020.90-årsjubileum i Kölnfabriken 2020.90-årsjubileum i Kölnfabriken 2020.
1 AV 2
90-årsjubileum i Kölnfabriken 2020.
Foto: Friedrich Stark / Ford
2 AV 2
Foto: Ford

Fabriken ska 2035 bli tillverkarens första att vara helt koldioxidneutral och den kommer ha en kapacitet på över 250 000 elbilar per år. I slutet av 2026 siktar Ford på att ha kommit upp i en årlig tillverkning av två miljoner elbilar globalt sett.

Men allt har sitt pris. Ford gick för en tid sedan ut med att de beräknade att elbilsavdelningen, kallad Model e, kommer gå 30 miljarder kronor back i år – just på grund av investeringar i omställning av produktion samt utvecklandet av nästa generation elbilsplattform.

Lönsamma är dock avdelningarna Ford Blue (bilar med förbränningsmotorer) och Ford Pro (kommersiella fordon) som beräknas göra en vinst före skatt på drygt 72, respektive 60 miljarder kronor, vilket blir en ökning mot 2022 då vinsterna uppgick till 70 respektive 33 miljarder kronor.