Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Ikonen har blivit eldriven och närmar sig Sverige
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Ford F-150 Lightning kommer till Norge

När vi provkörde Ford F-150 Lightning i vintras var det ytterst osäkert om modellen någonsin skulle ta sig till vår sida av Atlanten genom de officiella kanalerna. Men nu kommer besked – Ford i Norge kommer att sälja den populära modellen.

För 1 183 000 norska kronor kan man från och med den 20 april 2023 teckna order och köpa den gigantiska eldrivna pickupen med det lika gigantiska namnet Ford F-150 Lightning Lariat Launch Edition. Exakt när arbetet att anpassa modellen för den norska marknaden är klart återstår att se, men det väcker säkert ett visst hopp hos vissa här i Sverige om att kanske, kanske kommer modellen hit också. När vi så sent som i vintras provkörde modellen på svensk mark handlade det om en amerikansk bil på turné, mest för att skapa intresse. Vilket verkar ha lyckats, den norska Ford-importören säger sig aldrig tidigare ha upplevt ett sådant intresse kring en modell. 

Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Versionen som kommer till Norge har det mindre batteriet på 98 kWh, vilket ska ge en EPA-räckvidd på 38,6 mil. Någon WLTP-siffra finns ännu inte. Om du vill veta mer om hur den eldrivna bjässen går på svenska vägar, då läser du vår provkörning här. Men den stora frågan är ändå om bilen i fråga kommer till Sverige. Låt oss ställa frågan till Christoffer Strömberg, PR- och kommunikationsansvarig Ford Sverige, som svarar så här:

– I dagsläget finns det inga bekräftade planer på att lansera F-150 Lightning i Sverige. 

Kan ni bekräfta hur långt ni kommit i arbetet med att få hit F-150 Lightning?
– Dessvärre kan jag inte kommentera på några sådana detaljer men vi får se vad framtiden har att utvisa.

Vad tror Teknikens Värld? Det är något av en nöt att knäcka. Kanske inte den viktigaste nöten av alla, men ändå en rolig produkt som sticker ut. Inte minst med sin storlek. Problemet för den svenska marknaden är efterfrågan på hemmamarknaden, F-150 Lightning är stekhet. Den går åt. Att ta bilen till Norge, med de modifieringar som krävs, var långt ifrån självklart. Ford har fått skruva upp tillverkningstakten för att möta efterfrågan, men... nu när de ändå gör en marknadsanpassning till Norge? Då tror i alla fall jag att F-150 Lightning kommer till Sverige. Den som lever får se.