Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Jan-Erik Berggren synar nya elbilen Ford Explorer
2 AV 2
Foto: Glenn Lindberg/Expressen Lifestyle

Ford Fiesta kan återuppstå – som billig elbil

Ford Fiesta har gått ur tiden men småbilen kan blomma upp på nytt i framtiden som en billig elbil – om samarbetet med Volkswagen tas till nästa nivå.

Den 7 juli gick småbilen Ford Fiesta i graven efter 47 år och åtta generationer i tjänst. Fabriken i Köln ställer om för tillverkningen av Fords elbilar byggda på Volkswagens MEB-plattform. Men då plattformen snart även blir ämne för mindre och billigare elbilsmodeller kan Fiesta få en renässans, det berättar Fords Europachef Martin Sander i en intervju med Automotive News.

Enligt honom har Ford ”ett mycket konstruktivt och positivt samarbete med Volkswagen och vi undersöker eventuellt möjligheterna att ta det till nästa nivå.” Han poängterar att inget är bestämt men att han samtidigt inte kan utesluta något.

Volkswagen ID. 2all concept.Volkswagen ID. 2all concept.Volkswagen ID. 2all concept.
Volkswagen ID. 2all concept. Foto: Ingo Barenschee / Volkswagen AG

Kärnan i det hela är konceptbilen Volkswagen ID. 2all som visades upp i våras. En bil som kan komma i produktionsklart utförande 2025 och ska ha ett tyskt pris på under 25 000 euro (cirka 290 000 kronor). Konceptbilen hade tydligt drag av småbilen Polo – en gammal konkurrent till just Fiesta. Forsätter samarbetet med MEB-plattformen skulle det kunna resultera i en liten och billig elbil även från Ford – något man tidigare inte haft på agendan.

I en tidigare intervju har Martin Sander avfärdat just en sådan med hänvisning till att Ford är ett globalt märke och inte har Europa som huvudmarknad. En liten elbil i liten volym ger för lite avkastning. I Europa har man inte samma muskler på småbilsmarknaden som Volkswagen- eller Stellantis-koncernen.

Utgående Fiesta som mildhybrid.Utgående Fiesta som mildhybrid.Utgående Fiesta som mildhybrid.
Utgående Fiesta som mildhybrid. Foto: Peter Klemensberger/EXpressen Lifestyle

En eldriven Fiesta, om den nu får det namnet och om den överhuvudtaget blir av, ligger dock en bit fram i tiden. Först ut på MEB-plattformen blir Explorer och på den en crossovermodell. Sen ska Ford koncentrera sig på att få jobba vidare på sin egen plattform för elbilar.

– Vår första prioritet är att få vår egen plattform och vår egen teknik till Europa, för jag tror verkligen att vi bygger en mycket, mycket konkurrenskraftig plattform, säger Martin Sander.