Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Jan-Erik Berggren synar nya elbilen Ford Explorer
2 AV 2
Foto: Ford

Ford förlorar 30 miljarder på elbilar i år

Stora investeringar för framtiden gör att Fords elbilsavdelning beräknas göra stora förluster i år. Desto mer lönsamma är bilarna med förbränningsmotorer.

Ford beräknar att företagets elbilsavdelning kommer att gå back med cirka 31 miljarder kronor under 2023. Detta framgår av Fords prognos för 2023, som nu redovisas uppdelad på de tre affärsområdena Model e (elbilar) Ford Blue (förbränningsmotorbilar) och Ford Pro (kommersiella fordon) i stället för en uppdelning baserad på regioner.

LÄS MER: Ford Capri kommer tillbaka som elbil med Volkswagen-teknik 

Ford beräknar att förlusterna för elbilsavdelningen kommer att öka med 50 procent mot 2022 då den så kallade Model e-avdelningen gick med 2,1 miljarder dollar, motsvarande 22 miljarder kronor, i förlust. Detta på grund av ökade investeringar i produktionsanläggningar och utveckling av nästa generation elbilsplattform. Ford planerar att ha kapacitet att bygga 600 000 elbilar i år och 2026 ska produktionskapaciteten öka till två miljoner elbilar per år.

Desto mer lönsamma är Ford Blue och Ford Pro som beräknas göra en vinst före skatt på drygt 72, respektive 60 miljarder kronor, vilket blir en ökning mot 2022 då vinsterna uppgick till 70 respektive 33 miljarder kronor.