Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ford Mustang Mach-E avslöjad – 0-100 km/h på tre sekunder

Fords sportiga elsuv har läckt på Fords egen hemsida. 48 mils uppskattad räckvidd och en GT-version som klarar 0-100 km/h på tre sekunder.

På Fords hemsida kunde man en kort stund få en glimt av helt nya sportsuven Mustang Mach-E. Sidan togs ner snabbt men skärmdumpar har förevigat misstaget. Officiella lanseringen äger rum runt hörnet, på söndag för att vara exakt. Mustang har hela tiden sedan sin debut under 60-talet varit förknippat med en V8-driven sportbil. Men nu är det nya tider och det anrika namnet pryder istället en eldriven suv. Men det är inte bara namnet suven delar med sitt klart sportigare och högljuddare syskon. Baklyktorna har de tre klassiska, ribborna likt de klassiska 60-tals Mustangerna. Fronten har dock mindre historia även om framlamporna kan tyckas likna de på vanliga Mustang. Tankarna går mer åt Audi. Den igentäppta grillen är inte helt olik lösningen som Tesla hade på första Model S innan de kom på att man inte alls behöver någon grillimitation på en elbil.

Mer Tesla blir det inne i bilen med den enorma stående pekskärmen mitt i den avskalade interiör. Som i Tesla löper ventilationsutblåsen längs hela kupéns bredd. Även mätarklustret skiljer sig till stor del där en rektangulär skärm har bytt ut traditionella mätare.

Mustang Mach-E kommer med både bak- och fyrhjulsdrift. Svagaste motorn, Standard Range, ger 259 hästkrafter och 415 newtonmeter. Uppskattade räckvidden lyder 370 km med bakhjulsdrift och 338 km i fyrhjulsdrivet utförande. Med den enklare drivningen ligger priset i USA på 43 895 dollar, ca 425 000 kronor. Längst uppskattad räckvidd har Long Range (286 hk) som kommer 483 km. Samtliga angivna räckvidder är enligt den amerikanska EPA-körcykeln som är något tuffare än WLTP-körcykeln. Mach-E kommer i sin snabbaste form med tilläggsnamnet GT. Här finns ännu inte någon uttalad effektsiffra men Mustang Mach-E GT sägs göra 0-96 km/h på cirka 3,5 sekunder. GT är dyraste versionen och kostar från 60 500 dollar, motsvarande cirka 585 000 kronor. Mer data finns i skärmdumparna som ni hittar i bildgalleriet nedan.

Tillverkningen sätter fart i slutet på nästa år, men huruvida Ford Mustang Mach-E kommer till Sverige är i dagsläget oklart.