Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ford

Ford Mustang Mach-E GT klar för Europa

Prestandaversion av Fords nya eldrivna suv är nu bekräftad för Europa. Mach-E GT blir tillgänglig i slutet av nästa år.

För närmare ett år sedan blev eldrivna suven Mustang Mach-E officiell. Ford pratade om en genomslagskraft likt den för Model T hade på bilindustrin en gång i tiden. Stora ord, och genom att återanvända ett av bilhistoriens mest laddade modellnamn gjorde man inte direkt det lättare för sig.

Nu har man i alla fall presenterat prestandaversionen GT för den europeiska marknaden. 465 hästkrafter, 830 newtonmeter ger de dubbla motorerna som skickar kraften till alla fyra hjul. Acceleration 0-100 km/h gå på 3,7 sekunder, som man är tydlig med att jämföra med Tesla Model Y som har samma prestanda i sitt hurtigaste utförande. Topphastigheten är begränsad till 200 km/h. Batterikapaciteten är 88 kWh (netto, brutto är nämligen 98,8 kWh) och räckvidden är enligt WLTP-cykeln 50 mil.

LÄS MER: Ford Mustang Mach-E har anpassats för Europa

Foto: Ford

Bilen har adaptiv fjädring, står på 20-tumshjul och där bakom ses röda bromsok. Grabber Blue och Cyber Orange är två kulörer som är unika för utförandet.

Modellen blir tillgänglig i slutet av nästa år. De som beställer sin bil i år eller nästa får fem års fri access till FordPass som ger tillgång till 155 000 laddplatser i Europa samt ett års tillträde till Ionitys snabbladdare som nu är 270 till antalet men väntas växa till 400 vid årets slut.

Mach-E presenterades också i en version med extra räckvidd på totalt 54 mil. Den är fyrhjulsdriven och tar sig 0-100 km/h på 5,1 sekunder. Även här jämför Ford med Tesla och Model Y Long Range.

LÄS MER: Ford förbereder för leverans av nya elbilen Mustang Mach-E

Foto: Ford

Ford presenterade även en prototyp vid namn Mach-E 1400 där siffran står för effektuttaget i hästkrafter. Bilen ska dock bara byggas i ett enda exemplar. Undra på det då det ska ha tagit 10 000 timmar att bygga bilen.