Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ford

Ford Mustang Mach-E kommer först till Europa – sedan USA

Fords elbil Mustang Mach-E kommer till bland annat Norge innan de amerikanska kunderna har möjlighet att lägga vantarna på modellen.

Det var i sent i höstas som Ford presenterade Mustang Mach-E, en elektrisk crossover med tydliga Mustang-drag. Då meddelade Ford att lanseringen i Europa ska äga rum under 2020, dock utan att bjuda på några prisuppgifter. Några svenska priser finns ännu inte, men Ford i Tyskland skriver att ingångspriset är 46 900 euro vilket motsvarar 495 700 kronor, och i Norge är priset 422 000 norska kronor vilket översatt till svenska kronor blir 438 900.

I USA var man däremot snabba med att presentera prisuppgifter, från 43 895 dollar vilket motsvarar 424 000 kronor. Många amerikaner var kvicka med att lägga en beställning på Mustang Mach-E, men de blir inte först att få bilen i sina händer.

Foto: Ford

De första kunderna i USA kommer att få sina bilar levererande under sista kvartalet av 2020, det vill säga någon gång under oktober, november eller december.

Europeiska kunder kommer att få lägga vantarna på modellen tidigare än så, det säger Jason Mase, Fords ansvariga elektrifieringsstrateg, till en forummedlem på Mach-E Club.

– Leveranserna börjar först i Europa. Detta beror på nya bestämmelser i exempelvis Kalifornien, där varumärken kommer att förhindras från att sälja bilar om de inte säljer nollutsläppsmodeller. Så för att uppfylla dessa regler kommer länder som Norge att vara först, säger han.

Foto: Ford

Ford Mustang Mach-E finns i flera olika utföranden, med elmotorer som ger från 259 till 465 hästkrafter samt batterier av olika storlek. Prestandaversionen Mustang Mach-E GT (465 hk) lanseras under 2021.

Vid senaste månadsskiftet hade Ford fått in över 30 000 beställningar på Mustang Mach-E.