Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ford

Ford Mustang Mach-E med nytt världsrekord – snålaste elbilen

En ny bilmodell har skrivit in sig i Guinness rekordbok. Nya Ford Mustang Mach-E har satt ett nytt världsrekord i effektivitet för en elbil efter att ha klarat av 1,05 mil per kilowattimme under en långresa i Storbritannien.

När det kommer till bilar och världsrekord brukar det mesta handla om vilket märke och modell som kan uppnå den högsta topphastigheten. Men nu är det andra tider och när nya Ford Mustang Mach-E satte ett nytt världsrekord i veckan handlade det om något helt annat – nämligen effektivitet.

Modellen förevigas i Guinness rekordbok då bilen kunnat köra 1,05 mil per kilowattimme (samma som 0,95 kWh/mil), vilket är ett nytt världsrekord för energieffektivitet i en elbil. Detta åstadkom man under en 135 mil lång resa genom England. Bilen kördes av tre motorjournalister från brittiska BBC och resan tog 27 timmar då man hade en snitthastighet på endast 50 km/h.

De behövde endast stanna för att ladda bilen två gånger och spenderade enbart 45 minuter inpluggade. Man körde endast på natten för att undvika trafikstockning.

– Det här rekordet demonstrerar att elbilar nu är praktiska för alla. De är inte längre gjorda endast för korta stadsturer till jobbet eller affären eller som en andrabil, utan för verklig användning på långa resor genom landet. Vi har bevisat detta med denna bil, säger förarna som ligger bakom rekordet.

Bilen som användes till rekordförsöket var en Ford Mustang Mach-E med bakhjulsdrift, utökad räckvidd och ett batteri på 88 kWh. 

Läs mer om modellen och vår provkörning av den här:

Eller så tar du del av vår heta duell mellan Mustang Mach-E och purfärska Skoda Enyaq iV: