Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ford

Ford Mustang Mach-E officiell – kommer till Sverige 2020

Ford presenterar nu en helt ny suv som de delvis jämför med den genomslagskraft Model T hade på bilindustrin en gång i tiden. Suven är nämligen elektrisk och har fått namnet Mustang Mach-E, utan att vara en sportig coupé eller cabriolet.

Ford Mustang är en av världens mest kända bilmodeller. Modellen kom 1964 och har sedan dess setts som en av de klassiska muskelbilarna från USA. Numera är modellen, som finns i utförande som tvådörrars fastback (coupé) och cabriolet, inne på sin sjätte generation.

För många är Mustang-namnet heligt, inget annat än en riktig Mustang anses få bära det. Men Ford tänker utanför boxen i detta fall, för nu har den amerikanska biltillverkaren skapat en elektrisk suv med ”Mustang-inspirerat utseende” och dessutom gett den namnet Mustang, dock med tillägget Mach-E. E:et visar att det rör sig om en elbil och Mach-delen i namnet är förstås en vink tillbaka till 1969 års Mach 1-prestandapaket som fanns tillgänglig till Mustang.

Foto: Ford

Flera olika drivlinor

Mustang Mach-E kommer i en rad olika utföranden med mindre och mer kraftfulla elmotorer, med bak- och fyrhjulsdrift och med olika storlekar på batteripacken. Hela nio olika drivlinekonfigurationer presenterades vid avtäckningen i Los Angeles i natt. Svagaste alternativet, som är bakhjulsdrivet, ger ifrån sig 259 hästkrafter och 415 newtonmeter medan starkaste, som kallas för GT Performance-alternativet, har 465 hästkrafter och 830 newtonmeter. Sistnämnda, som är fyrhjulsdriven, gör enligt Ford Europa 0-100 km/h på under fem sekunder, men det är ett blygsamt uttalande då USA-siffrorna, som förvisso är 0-96 km/h (0-60 mph), skvallrar om en tid runt 3,5 sekunder.

Foto: Ford

Två batterier

Två batteristorlekar finnas att välja mellan. Standard Range-storleken har en lagringskapacitet på 75,7 kilowattimmar (kWh) medan Extended Range-storleken kan ”fyllas på” med 98,8 kWh. Det lilla batteriet utgörs av 288 litiumjonceller, det stora av 376.

Batteripacken har placerats i golvkonstruktionen mellan hjulaxlarna och har försetts med rejäla krockabsorberings- och vattentätande skydd. De temperaturregleras med ett vätskeburet system för att alltid erbjuda optimal prestanda oavsett väderlek eller laddteknik. Ford säger att batterisystemet har testats i temperaturer ned till 40 minusgrader.

Foto: Ford

Räckvidd

Räckvidden enligt amerikanska EPA-körcykeln, som är ännu lite hårdare och mer rättvisande än nya WLTP-körcykeln, ligger på mellan 33,8 mil (Standard Range och fyrhjulsdrift) och 48,3 mil (Extended Range och, beroende på utförande, bakhjulsdrift eller fyrhjulsdrift).

Ford Europa berättar att målet är att nå 60 mil i WLTP-körcykeln med en version som har det stora batteriet (Extended Range) och bakhjulsdrift. Skillnaden gentemot EPA:s 48,3 mil är därmed stor.

Foto: Ford

Laddning och tider

Elbilen kan laddas med en maximal effekt på 150 kilowatt (kW), det vill säga en likströmssnabbladdare (Ford är ju en av parterna i Ionity-laddnätverket som snabbt byggs ut i Europa). I teorin betyder det från tom till fullt batteri på 30 minuter (lilla batteriet) och på knappt 40 minuter (stora batteriet). Kontakttypen som används är Typ 2.

Ford erbjuder också en egen laddbox för hemmabruk – Ford Connected Wallbox. Ford säger att med denna går det att ladda fem gånger snabbare än via ett vanligt 230-voltsuttag, med andra ord är laddboxen kapabel till en laddeffekt på 11 kW (trefas 16A).

Foto: Ford

Tre körlägen

Ford Mustang Mach-E kan köras i tre olika lägen som fått namnen Whisper, Engage och Unbridled där förstnämnda är vid lugnare turer och sistnämnda, som namnet påtalar, är när man vill släppa loss elmotorns totala effekt.

De fyrhjulsdrivna varianterna har fått ett system kallat Mach-E 4X och som är en typ av torque vectoring-teknik som fördelar kraften mellan hjulaxlarna på bästa sätt. Värstingvarianten, Mustang Mach-E GT Performance, har dessutom utrustats med adaptiva MagneRide-stötdämpare.

Foto: Ford

Nya Sync 4

Bilen är först ut av Fords alla modeller med nya infotainment- och uppkopplingssystemet Sync 4 som använder sig av maskininlärning, en form av artificiell intelligens, för att lära sig av och anpassa sig till föraren. Hjärtat i systemet är den stora skärmen i mittkonsolens förlängning på instrumentbrädan. Placeringen är inte helt olik hur den är i Teslas modeller, även gränssnittet känns väldigt Tesla-aktigt. Ford har dock tagit det ett steg längre. Medan Tesla Model 3-föraren får förlita sig helt på skärmen till höger om ratten har Ford placerat en mindre skärm bakom ratten där viktig information presenteras utan att ögonen behöver flytta fokus allt för långt bort från trafiken. Fords huvudskärm har dessutom ett scrollvred på huvudskärmens nere del.

Foto: Ford

Plats för fem

Mustang Mach-E rymmer fem personer och rymmer 402 liter bakom baksätesryggen. Ingen imponerande siffra men då elmotor framtill saknas har bilen även en så kallad ”frunk”, ett bagageutrymme under främre huven. Detta rymmer 100 liter.

Fäller man baksätesryggen ryms upp till 1 420 liter.

Foto: Ford

Pris och lansering

Fords elektriska suv Mustang Mach-E ska lanseras i Sverige och övriga Europa under 2020. När exakt återstår att se, men det verkar vara mot slutet av året. Prestandaversionen GT Performance dyker dock upp tidigast 2021.

Några prisuppgifter finns inte för Europa, men i USA kostar Mustang Mach-E från 43 895 dollar vilket med den svaga svenska krona vi nu upplever betyder 422 500 kronor.